Hlavní obsah

Belgie zve do království pražců

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Brusel se může vedle ikonického Atomia a romantického Velkého náměstí chlubit dalším skvostem. V muzeu vlaků Train World (Svět vlaků) se podařilo povýšit vlaky na umělecká díla a historii železnice vyprávět jako napínavý příběh.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Hlavní lokomotiva Atlantic

Článek

„Muzeum je nejen o technologiích a dopravě, historii, ale i o lidech nejrůznějších profesí, které byly a jsou napojeny na belgickou železnici,“ řekl Právu ředitel muzea Pieter Jonckers. Vzácností je pětice naleštěných parních lokomotiv včetně fascinujícího stroje Atlantic (1939), zeleného krasavce se žlutými pruhy.

Na své si přijde znalec i laik

Belgičané na svatostánku své domácí železnice nešetřili. Dohromady stál projekt přes 25 miliónů eur (přes 675 miliónů korun). Velkorysost je znát na každém kroku. A není se čemu divit. Vždyť právě oni sehráli v rozmachu železnice klíčovou úlohu.

Mezi Bruselem a Mechelenem vedla první železniční trať na evropském kontinentu (1835). Belgičané stáli také u rozvoje parních lokomotiv a mimo jiné vymysleli strojní děrovačku na lístky z tvrdého kartónu.

Teď z historie železnice udělali zábavnou podívanou, jež neurazí ani skutečné vláčkofily, a přitom přiláká i běžné smrtelníky, kteří berou vlaky jako normální dopravní prostředky. Industriální pavilón s expozicí stojí vedle „secesního srdce Schaerbeeku“ – tedy unikátní budovy nejstaršího zachovaného nádraží (1887) v Bruselu. Na koncepci se podílel přední belgický kreslíř Franois Schuitten a právě díky jeho přístupu se podařilo vyhnout sterilnímu pojetí výstavy.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Část expozice Train World

Hlavní budova muzejního komplexu nabízí čtyři rozlehlé haly. Dvě z nich mají kolejiště napojené na skutečné tratě vedoucí přímo vedle budovy. Pravidelnou železniční dopravu tak pocítíte i uvnitř, což autentičnost zážitku jen umocňuje. Dohromady je na ploše přes 8000 metrů čtverečních k vidění přes 1200 exponátů, a hlavně – 22 autentických kolejových vozidel.

Navíc na návštěvníky čeká 20 interaktivních instalací a přes 60 projekcí. Nechybí ani kus železničního mostu nebo simulátor řízení vlaku. Jednu z hal postavili nad skutečným domem výpravčího a interiér z 50. let zrekonstruovali a oživili. Nezapomněli ani na právě uvařenou horkou kávu...

Mysleli na každý autentický detail

„Možná jste si všimla psího štěkotu v jednom z přepravních boxů. Opravdu jsme se snažili dbát na každičký myslitelný detail,“ přesvědčuje ředitel muzea a ještě mi prozrazuje, že hvězdná Marlene Dietrichová ráda cestovala vlakem. Samozřejmě v těch nejlepších vozech Orient Expressu.

Svou zachovalostí překvapí poštovní, vojenské nebo nemocniční vozy; za pozornost stojí až snová místnost plná nádražáckých hodin. Lákadlem jsou ještě zrestaurovaný královský vůz, luxusní restaurační i spací vagón s toaletou, ložnicí a salónem, kde cestující ve fracích hráli karty a pokuřovali cigára.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Hodiny Train World II

„Všechno je nádherně uděláno a na výstavě najdete řadu nečekaných věcí,“ zhodnotila populární britská vlaková bloggerka Sophie Collardová podívanou a také noc v Train Hostelu. Ten pro změnu skýtá autentický zážitek v podobě přenocování ve vagónu zasazeném na střechu budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám