Hlavní obsah

Hrad Stolpen a příběh krásné hraběnky

Právo, Věnceslava Dezortová

Těsně za Hřenskem leží Národní park Saské Švýcarsko, který právě slaví 25 let vzniku. Kromě vzácné fauny a flory nabízí i stavební památky, k nimž patří především hrad Stolpen a pevnost Königstein. Přístupny jsou celoročně.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Stolpen

Článek

Hrad Stolpen je známý romantickým příběhem urozené vězeňkyně, hraběnky Coselové, která tu na přelomu 17. a 18. století strávila neuvěřitelných 49 let. Když procházíte hradem, máte pocit, že odněkud vyjde krásná smutná paní v bohatém oblečení a pozve vás do svých komnat. Památek na ni je tu hodně.

Historie propojená romantikou

Hraběnka Coselová se narodila roku 1680 jako Anna Constantia von Brockdorff z Depenau v Holštýnsku. Ve 23 letech se vdala za saského vrchního daňového správce. Patřila k ozdobám tehdejší společnosti, což se jí stalo osudným. Zaujala kurfiřta Friedricha Augusta I., označovaného za krále polského a později Augusta Silného.

Dva roky po svatbě opustila manžela a stala se jeho milenkou, protože jí písemně slíbil manželství. Vedle Augusta se cítila jako kurfiřtka a královna. Jenže byla pouhou milenkou bez práv. Netajila se vlastními politickými názory, což se nelíbilo mocným pánům z jejich okruhu. Znepřátelila si je natolik, že byla obviňována z vměšování se do politických záležitostí země. Léta ubíhala a svatba se nekonala.

V roce 1713 ji August dokonce zavrhl. S tím se vzdorná Anna nemínila smířit, vždyť měla písemný slib manželství. Nebylo jí to nic platné. Když se stále dožadovala svých práv, Augustovi došla trpělivost. O Štědrém večeru roku 1716 byla zatčena a převezena na hrad Stolpen. Bylo jí 36 let. Netušila, že už hradní brány nikdy neopustí a prožije tu téměř půl století.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkový zimní Stolpen

Kromě výkladu o hraběnce Coselové jsme se dověděli i zajímavosti o samotném hradu Stolpen. Zaujalo nás, že ve 13. století patřil slovanským šlechticům. Proto i název Stolpen je slovanského původu. Znamená sloupek a zřejmě to souviselo s okolní krajinou plnou čedičových sloupů.

Svoji největší slávu hrad zažil v 16. a 17. století, v době saských kurfiřtů, kdy byl využíván hlavně jako lovecký zámek. Tenkrát oplýval množstvím nástěnných maleb a obrazů s loveckými výjevy a také příslušnými trofejemi. Úpadek Stolpenu přišel s Augustem Silným, který si hradu nevážil. Na jeho dalším chátrání se podílel i Napoleon, který sem dorazil se svým vojskem v roce 1813.

Dnes patří Stolpen k chráněným památkám s historickým muzeem, kde je k vidění řada zajímavostí. Třeba v Johannově věži, nazývané Coselská, si můžete prohlédnout obytnou místnost i ložnici hraběnky Coselové.

V jedné z věží jménem Hláska (Seigerturm) je ve střešním výklenku původní zvon z roku 1562, který svým úderem oznamuje hodiny. Ty měly už ve své době jen jednu ručičku, protože se bralo za postačující vědět, která je hodina.

Foto: Profimedia.cz

Noční hrad Stolpen

Ve věžních prostorách jsou renesanční nástěnné malby. Z dalších věží nelze pominout tak zvanou Sedmivěžatou z druhé poloviny 15. století. V přízemí se uchovala velká krbová kamna. Tato věž byla zprovozněna po obnově roku 1998, Hláska se dočkala obnovy a znovuotevření až roku 2007. Kdo chce, může nahlédnout i do mučírny nebo si prohlédnout sbírku historických zbraní.

Zásobování hradu vodou bylo důmyslné, přes sací pumpy z údolí. Je tu také unikátní 84 metrů hluboká studna, považovaná za nejhlubší v čediči umístěnou studnu na světě.

Foto: Profimedia.cz

Stolpen v roce 1963

V okolí hradu jsou rovněž obdivuhodné čedičové sloupy, jejichž vznik se předpokládá zhruba před 25 milióny let. Z nich je utvořeno i hradní opevnění.

Skalní pevnost Königstein

Poblíž Stolpenu nezapomeňte navštívit jednu z největších skalních obranných pevností v Evropě, Königstein. Umístěna je vysoko nad řekou Labe na pískovcové stolové hoře.

Za své více než 750leté historie střídavě sloužila jako klášter, státní vězení, tábor válečných zajatců, lazaret a také za nejbezpečnější místo v celém Sasku. Nikdy nebyla dobyta.

Tady se shromažďovali vévodové a kurfiřti se svým majetkem, když jim hrozilo nebezpečí. V dobách míru se tu konaly hlučné oslavy a pořádaly se velké lovecké výpravy.

Proslulým organizátorem radovánek byl August II. Silný. Také Königstein má svého slavného vězně. Byl jím v letech 1706 až 1707 Johann Friedrich Böttcher, jeden ze zakladatelů výroby prvního evropského porcelánu v Míšni.

Dnes je pevnost Königstein, představující soubor staveb pozdní gotiky, renesance, baroka a 19. století, významnou pamětihodností Saského Švýcarska. V podzemních kasematech se pořádají kulinářské výlety do minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám