Hlavní obsah

Šerpové opravili většinu stezky na vrchol Mount Everestu

Nepálští šerpové opravili fixní lana a žebříky na cestě mezi základním a prvním výškovým táborem na nejvyšší hoře světa Mount Everestu, které v dubnu poničila lavina uvolněná v důsledku zemětřesení. Nyní jim k opravě zbývá již jen zabezpečení na krátkém úseku stezky k druhému výškovému táboru, uvedl zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Expedice na Mount Everest mají pokračovat.

Článek

Šerpové připravují trasu pro Japonce Nobukazu Kurikiho, jediného horolezce, který se chce o zdolání vrcholu Everestu v letošní podzimní sezóně pokusit. Šerpové varovali, že na stezce mezi základním a prvním výškovým táborem přes zrádný ledopád Khumbu museli překonávat nové obří trhliny a že na cestě přes ledopád strávili několik dní. Vedoucí týmu šerpů Ang Kami Šerpa uvedl, že první výškový tábor se podle všeho sesunul o něco níže a že většina vybavení zanechaného v tomto táboře horolezci na jaře je nyní pohřbena pod tlustou vrstvou sněhu.

Zemětřesení z 25. dubna, které si v Nepálu vyžádalo na 9000 obětí, utrhlo v oblasti Mount Everestu několik lavin. Jedna z nich zabila v základním táboře 18 lidí. Další znemožnily šerpům zprůchodnit stezku vedoucí na vrchol, a proto veškeré jarní expedice musely být zrušeny. Šerpové se vrátili k opravám fixních lan a žebříků před dvěma týdny, aby stezku na vrchol připravili na podzimní sezónu, která začíná tento měsíc.

Ze základního tábora se po stezce vydá podle agentury AFP sedmičlenný tým Japonců, pouze Kuriki plánuje z druhého výškového tábora pokračovat v cestě až na vrchol. Horu chce zdolat bez kyslíkového přístroje. I základní činnosti jako zavazování tkaniček či držení cepínu mu přitom činí potíže, protože kvůli omrzlinám přišel v minulosti o konečky prstů.

Stejnou trasu přes ledopád Khumbu budou ale využívat také týmy, které se chystají zdolat sousední horské velikány Lhoce a Nupce. V této oblasti zabíjela lavina již v květnu 2014, kdy pod ní zahynulo 16 nepálských horských průvodců.

„V regionu nadále dochází k sesuvům lavin, pravděpodobně proto, že horskými svahy nad ledopádem otřáslo zemětřesení," řekl Ang Kami Šerpa. „Teď, když jsme po všech těch komplikacích upevnili lana a žebříky, nebude již výstup pro horolezce tak složitý, ale bude stále těžší než obvyklý výstup. Hora se změnila," dodal.

S turisty přicházejí peníze

Třiašedesátiletý Ang Kami Šerpa zná Everest víc než většina lidí na světě. Svou horolezeckou kariéru zahájil již v roce 1975, kdy doprovázel Japonku Džunko Tabeiovou při jejím úspěšném pokusu stát se první ženou na vrcholu nejvyšší hory světa. Ani Čína ještě neotevřela na své straně stezku na vrchol Everestu, kterou uzavřela kvůli sesuvům půdy v Tibetu v důsledku dubnových otřesů půdy.

Nepálská vláda se usilovně snaží ujistit turisty, že vrátit se do Nepálu je nyní bezpečné. Horolezectví je obrovským zdrojem příjmů pro tuto chudou himálajskou zemi, která je domovem osmi ze 14 světových osmitisícovek.

Nepálské úřady oznámily, že povolení k výstupu pro podzimní sezónu dostalo více než 200 horolezců z 30 různých týmů. Více než polovina z nich se pokusí zdolat osmou nejvyšší horu světa Manaslu, která se nachází v jedné z nejhůře zemětřesením postižených oblastí severozápadně od metropole Káthmándú.

Mnozí zkušení horolezci ale zpochybňují snahy nepálské vlády trasu na vrchol Everestu spěšně zprovoznit. Americký horolezecký veterán Alan Arnette upozorňuje, že na podzim jsou dny chladnější a kratší a výstupy i za běžných okolností méně úspěšné.

„Jarní expedice na Everest mají úspěšnost 66 procent, zatímco podzimní jen 29 procent," připomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám