Hlavní obsah

Část chorvatského Pelješacu a Korčuly je ve stavu přírodní katastrofy

Právo, ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav přírodní katastrofy kvůli přetrvávajícím požárům vyhlásila v pondělí správa Dubrovnicko-neretvanské župy v několika obcích na poloostrově Pelješac a ostrově Korčula v Chorvatsku.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Majitel chorvatské vinice kontroluje škody po ničivém požáru.

Článek

Podle listu Slobodna Dalmacija to urychlí přísun peněz pro postižené oblasti z celostátních fondů. Místní úřady pak také získaly mimořádné pravomoci včetně možnosti nařídit obyvatelům, aby se podíleli na sanačních pracích. „Stav přírodní katastrofy platí pro obce Orebič, Janjina a Ston na Pelješaci a Smokvica na Korčule,“ řekl Goran Cvjetinovič, mluvčí župy.

Podle chorvatských médií na poloostrově Pelješac shořelo 3500 hektarů porostu včetně vinic a fíkových i olivových hájů a na Korčule 850 hektarů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s rozsáhlými požáry na jižním pobřeží ChorvatskaVideo: Reuters

Hořelo i na dalších částech pobřeží – například na Istrijském poloostrově lehlo popelem kolem 500 hektarů. O víkendu se situace mírně zlepšila poté, co nad částí jadranského pobřeží přešel poměrně silný déšť, v pondělí ráno ale vítr opět začal rozdmýchávat plameny.

S požáry bojují v těchto dnech také Španělsko a Francie. U katalánské Barcelony v neděli vzplálo asi tisíc hektarů, problémy byly i v Galicii, kde plameny strávily asi 400 hektarů. Téměř sedm stovek hasičů od pátku bojuje s obrovským požárem v Saint-Jeand’Illac u jihofrancouzského Bordeaux. Plameny tam zničily na 600 hektarů lesa. Jde o jeden z největších požárů v zemi za posledních pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám