Hlavní obsah

V rožnovském skanzenu se sejdou mistři pekařského řemesla

Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm provoní o víkendu pekařské výrobky. Sejdou se zde mistři tohoto řemesla při Pekařské sobotě. Letos se uskuteční již 22. ročník, uvedla v pondělí mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm.

Článek

„Pekaři z blízkého i širšího okolí se celý rok připravovali, aby na Pekařské sobotě předvedli ten nejlepší chléb a rohlík. Oslava cechu pekařského se uskuteční v areálu Dřevěného městečka v sobotu 18. července," uvedla mluvčí, podle které budou mít návštěvníci možnost po celý den ochutnávat pečivo od 25 pekařských firem.

Odborná porota bude vybírat z přihlášených vzorků nejlepší chleba a rohlík. Hlasovat budou také návštěvníci.

Dopoledne se uskuteční oblíbený trojboj pekařských mistrů v netradičních disciplínách. Pekaři budou běhat s trakařem se třemi pytli mouky, běhat na chůdách s pekařskou nůší na zádech i s plným půllitrem piva na lopáři, tedy dřevěné desce, na které se sází chleba do pece.

Tradiční způsob pečení chleba lidé uvidí ve vodním mlýně v areálu Mlýnské doliny i ve Valašské dědině. Ve skanzenu bude také hrát dechová hudba, představí se dětský folklorní soubor a zahraje písničkář Jiří Dědeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám