Hlavní obsah

Švýcarsko přijde o atraktivní turistické lákadlo

Švýcarsko se vzdává jedné ze svých turistických atrakcí: focení se s bernardýny pod horou Matterhorn (4478 metrů). Úřady městečka Zermatt vyslyšely kritiku ochránců zvířat, podle nichž se s psími „modely” nezachází dobře, a dohodly se s místními firmami nabízejícími službu, aby tak již nečinily.

Foto: Profimedia.cz

Turistické foto s bernardýnem, v pozadí Matterhorn

Článek

Podle místního starosty tak od příští zimy tato atrakce skončí. Ochránci zvířat označují dlouhodobě tento zvyk za nevhodný a tvrdí, že někteří psi držení za tímto účelem žijí v nedůstojných podmínkách.

Psí huňáči byli vyšlechtěni v oblasti průsmyku Velkého Svatého Bernarda spojujícího Švýcarsko s Itálií a po celá staletí sloužili jako záchranáři lidí zasypaných lavinou. Jsou vyobrazováni se soudkem rumu na krku, ze kterého se zachráněným dával doušek první pomoci. Traduje se, že si ze soudků rádi "přihnuli" i samotní bernardýni.

I když turisté ve Švýcarsku přijdou o možnost vyfotit se u Matterhornu s bernardýnem, lákadel je stále čeká víc než dost. Připomeňme alespoň několik z těch největších. Zážitkem je také poslechnout si naživo hru na alphorn (alpský roh), ochutnat některý z nespočtu výtečných sýrů, projet se po panoramatických trasách — Ledovcovým expresem či Bernina expresem. Za návštěvu stojí například také Heididorf v Graubündenu, vesnička věnovaná Heidi, děvčátku z hor.

Více o Matterhornu

Matterhorn je velkou výzvou pro horolezce. Nejeden už při jeho zdolávání přišel o život.

Mluví se o něm také jako o symbolu Švýcarska.

Stojí na hranici mezi Švýcarskem a Itálií ve středisku Zermatt.

Reklama

Výběr článků

Načítám