Hlavní obsah

Lanovka na Ještěd prochází pravidelnou údržbou. Od soboty bude v provozu

Kvůli pravidelné revizi před hlavní sezónou nejezdí od pondělí kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Provoz bude obnoven v sobotu v 8:00. Informovala o tom mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Lanová dráha na Ještěd je jedinou lanovkou tohoto dopravce v zemi. Loni se jí svezlo přes 260 000 pasažérů, o 25 000 více než v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

Ještěd

Článek

Dvoukabinová lanovka v Liberci jezdí na vrchol 1012 metrů vysoké hory od roku 1933, revizí prochází dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Jarní trvá obvykle týden. „Je to příprava na hlavní sezónu, zkontroluje se celé zařízení, případně se vymění opotřebené součástky," uvedla Pistoriusová.

Revize potrvá do čtvrtečního večera. V pátek pak se provedou brzdné zkoušky se zátěží a od 9:00 budou průvodčí lanové dráhy v součinnosti s hasiči nacvičovat evakuaci cestujících z kabiny uvízlé na trati.

Lanovka v číslech

Od modernizace lanovky v 70. letech minulého století se zatím nestalo, že by bylo potřeba pasažéry z kabiny evakuovat. Pokud by k takové situaci došlo, ve většině případů by si byl schopen poradit sám průvodčí lanovky.

„Uvnitř kabiny je sedací zařízení, lano i samospouštěcí zařízení. Jednoho pasažéra po druhém by průvodčí spouštěl k zemi, limit je do dvou hodin," uvedl už dříve přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Délka trati kabinové lanovky je 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš.

Kabiny dosahují rychlosti 10 metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu) a patří k nejrychlejším v republice. Na vrchol jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám