Hlavní obsah

Naučné stezky v Krkonoších dostanou nové informační desky

Šest naučných stezek v Krkonoších dostane s nadcházející letní turistickou sezónou nové dřevěné informační panely s novým obsahem. Původní tabule sloužily beze změny i 30 let a už nevyhovovaly dnešním trendům v informování turistů. Uvedl to mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Výrobu 40 nových panelů nyní dokončují pracovníci dílny dřevovýroby správy parku v Mladých Bukách.

Foto: David Taneček, ČTK

Nové dřevěné cedule vznikly v dílně v Mladých Bukách.

Článek

Nové infopanely dostanou naučné stezky Černohorské rašeliniště, Rýchory, Krkonošská tundra, Labský důl, Slezská stezka a Čertova strouha. „Na šesti obnovených naučných stezkách se nedozvíte všechno na daném místě, ale jen to, co je důležité a zajímavé," uvedl autor panelů Michal Skalka ze správy KRNAP.

Kromě krátkého textu je na tabuli i ilustrační obrázek a jednoduchá otázka. Odpověď na ni turisté najdou na další ceduli. Současná úroveň infotabulí u naučných stezek v Česku už podle Skalky mnohde nevyhovuje.

„V celé ČR je mnoho naučných stezek s informačními cedulemi, které nikdo nečte. Jsou přesycené informacemi o tom, co na oné naučné stezce uvidíte, co tam žije, roste a viděli byste, kdybyste na ní strávili dny a týdny," uvedl.

Foto: David Taneček, ČTK

Mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný s jednou z nových informačních cedulí

Vedle nových tabulí pro naučné stezky pracovníci dílny dřevovýroby také přes zimu opravili a natřeli na podzim sundané různé další informační panely, cedule a piktogramy.

„V Krkonošském národním parku dlouhodobě prosazujeme turistickou infrastrukturu ze dřeva. Po celých horách je více než 3600 kusů vybavení, které slouží návštěvníkům hor k orientaci, ponaučení i k odpočinku," uvedl ředitel správy parku Jan Hřebačka.

Životnost dřevěného vybavení je zhruba pět let. Jeho snesením před zimou a údržbou se daří životnost výrazně prodloužit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám