Hlavní obsah

Atrakcí Karlovy Studánky je několikametrový zamrzlý vodotrysk

Každoroční zimní atrakcí lázeňské obce Karlova Studánka na Bruntálsku v Jeseníkách je několik metrů vysoká ledová homole uprostřed jezírka u obecního úřadu. Jde o zamrzlý vodotrysk. Tentokrát homole dosáhla výšky okolo osmi metrů, čímž se opět stala vyhledávaným objektem fotoaparátů turistů i lázeňských hostů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obří rampouch tvořený vodotryskem

Článek

Podle pracovníků lázní se neobvyklý výtvor zrodil před lety neúmyslně: někdo zapomněl vodotrysk v zimě vypnout. Na jezírku se tak vytvořil velký rampouch a stále rostl. Vzhledem k nečekanému pozitivnímu ohlasu v dalších letech začali homoli vytvářet záměrně.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zamrzlý vodotrysk je vděčným objektem pro fotografy.

„Jezdí se sem dívat lidé i z daleka. Když je pěkná zima, vypadá to opravdu hodně pohádkově. Když fouká, namrzají i okolní větve," popisují místní obyvatelé.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Malebné zátiší Karlovy Studánky

Pracovníci lázní s vytvářením přírodní skulptury pomáhají. Upravují množství i sílu proudící vody. Když mrzne, musí voda stříkat víc, když taje, zastaví ji. Když začne tát a pád monolitu by mohl být nebezpečný, zabezpečuje se řetězy. Zbytky obřího rampouchu roztávají v jezírku ještě dlouho po nástupu jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám