Hlavní obsah

Jezero, které probouzí chuť na jahodový koktejl

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezero Retba patří mezi pestrobarevná díla přírody. Díky růžové barvě připomíná ledacos - mléčný jahodový koktejl, vodu po štětci umytém od vodovek nebo třeba svět panenky Barbie. Navíc je významným zdrojem soli. Místní ji tam těží tuny.

Foto: Profimedia.cz

Na jezeře Retba neboli Růžovém jezeře místní těží sůl.

Článek

Koncentrace soli ve vodě jezera Retba je o něco vyšší než v Mrtvém moři. V něm dosahuje obvykle 30-35 procent, zatímco v jezeře Retba se šplhá až do výše 40 procent. Proto zdejší obyvatelé tráví přibližně 10 hodin denně těžbou této suroviny na loďkách i březích. Kůži si potírají máslem, aby ve vysoce slané vodě tolik netrpěla.

Foto: Profimedia.cz

Ryby, které dokáží v Růžovém jezeře přežít, jsou čtyřikrát menší než ty normální.

Jezero, ležící asi 30 kilometrů od Dakaru, je známé pro své růžové zabarvení. Za to mohou bakterie Duneliella salina, které nejsou pro lidský organismus nebezpečné. Proto je možné se v jezeře vykoupat. Vysoké množství soli navíc plavce příjemně nadnáší.

Foto: Profimedia.cz

Co se týče barevného odstínu jezera, záleží na počasí.

Bakterie Duneliella salina na chvíli zbarvily do ruda i hladinu Mrtvého moře. Obsahují velké množství betakarotenu a ve velmi slané vodě se jim daří. Nicméně ani jezero Retba nemá po celý rok stejný odstín. Zatímco někdy je mléčně-růžové, jindy se zbarví víc do oranžova nebo červena.

Reklama

Výběr článků

Načítám