Hlavní obsah

Elba: Napoleon odsud před 200 lety prchal, turisté se sem hrnou ve velkém

Novinky, fis

Jméno vojevůdce Napoleona Bonaparte je s ostrovem Elba dodnes velmi úzce spjaté. Bez ohledu na to, že je tomu přesně 200 let, co odsud po necelém roce ve vyhnanství uprchl. Na dovolenou sem však turisté míří z jiných než historických důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Elba z ptačí perspektivy

Článek

Napoleon strávil na Elbě téměř 10 měsíců, než se mu 26. února 1815 podařilo ostrov opustit, aby se po třech týdnech plavby vylodil s tisícovou armádou na jihu Francie. Odtamtud pak pokračoval ve slavném tažení na Paříž. Po cestě získal na svoji stranu tisíce dalších vojáků i civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Vyobrazení Napoleonova útěku z Elby

Takzvané stodenní císařství trvající od března do června téhož roku bylo však poslední ozvěnou Napoleonova úspěchu a vlivu. Po porážce u Waterloo v červnu 1815 byl odvezen na ostrov Svatá Helena, kde v ústraní zemřel v květnu 1821. Ostrov spadá pod Britské zámořské území. I v současnosti patří tyto končiny k osamělým a klidným krajinám s chladným půvabem skalnatého pobřeží.

Aktivní turisté si ji zamilují

Slunná Elba je po Sicílii a Sardinii třetím největším ostrovem náležícím Itálii. Pro Elbu je typický skalnatý terén s útesy a kamenná městečka, jako je například stařičké Portoferraio — přístav a největší město ostrova založené v půlce 16. století. Skupinky turistů tam kličkují úzkými uličkami. Prohlédnout si mohou mimo jiné i někdejší Napoleonovo sídlo.

Foto: Profimedia.cz

Portoferraio

Přístavem je také Porto Azzuro. Toto město je turisticky atraktivní díky své pevnosti, v níž byli vězněni nejnebezpečnější italští kriminálníci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kdo má oblibu ve vínech, možná ochutnal i nějaké z Elby, kde jsou rozlehlé vinice. Čistá voda zaručuje skvělé podmínky pro potápění. Populární jsou také výlety na mořském kajaku, pěší i cyklovýlety.

Foto: Profimedia.cz

Azurové pobřeží Elby

Zhruba 150 kilometrů dlouhé pobřeží nabízí písčité, oblázkové i skalnaté pláže. Ostrov je oblíbenou destinací zejména pro rodinnou nebo sportovní dovolenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Sesuv půdy poničil část Pompejí

Sesuv půdy po prudkých deštích poničil zahrady známého Severova domu ve starověkých Pompejích. Část zahrady u vily byla odplavena a zbortila se i část zahradní...

Cestovatelé vybrali nejlepší pláže světa

Cestovatelský portál Tripadvisor uveřejnil seznam 25 nejlepších pláží na světě. Hodnotili je sami cestovatelé. Jedničkou se stala Baia do Sancho v Brazílii,...

Výběr článků

Načítám