Hlavní obsah

Helfštýn přilákal rekordní počet turistů

Právo, Miloslav Hradil

Velké množství turistů přilákal v sobotu letošní 38. ročník zimního výstupu na středověký hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Do areálu historické památky jich přišlo celkem 3 298. Pokořen tak byl rekord z loňska, kdy na hrad vyšlapalo první lednovou sobotu 2 916 turistů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Výšlap na Helfštýn byl v sobotu velkým lákadlem

Článek

„Zájem nás velmi těší, účast byla skvělá. Zapomenout přitom nelze ani na to, že do oficiálního počtu účastníků jsme započítali jen ty, kteří si koupili vstupenky. Menší děti, kterých také přišlo s rodiči poměrně dost, měly vstup na hrad zdarma. I s nimi se počet příchozích určitě blížil ke čtyřem tisícům,“ řekl Právu Jiří Švec z Klubu českých turistů, který akci pořádá spolu s hradní správou.

Sešli se tu podle něj turisté nejen z blízkého okolí, ale například také z Brna, Olomouce, Karviné, Bohumína, Zlína, Ostravy, Plzně i řady dalších míst. „Objevili se i lidé ze Slovenska a Polska,“ poznamenal Švec.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvnost pokořila loňský rekord

Pohnutky k účasti na akci mohou být podle Švece různé. Někteří lidé chtějí udělat něco pro své zdraví a shodit po vánočních svátcích třeba i nějaké to přebytečné kilo při delší túře zimní krajinou, jiní vítají příležitost udělat si menší výlet na hrad. „Někoho lákají i pěkné pamětní diplomy, razítka či odznaky, které mohou získat,“ dodal Švec.

„Akce je zajímavá mimo jiné tím, že je vlastně jedinou příležitostí, kdy může veřejnost hrad navštívit v době od konce listopadu do počátku března. Lákavá byla letos také možnost ochutnat zabijačkové speciality, zájemci si mohli vyzkoušet i pražení kávy,“ zdůraznil helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

I s dětmi se počet návštěvníků blížil čtyřem tisícům

Hodně lidí volilo tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházeli jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydali pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou nebo z Přerova.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Některé k výšlapu motivuje i snaha zhubnou po Vánocích

„Počet lidí přicházejících první lednovou sobotu na hrad potvrzuje, že akce s tradicí mají váhu. Mnozí tu naši už vnímají také jako jakýsi start do nového roku,“ dodal kastelán. Loni podle něj zavítalo na Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě, přes 90 tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám