Hlavní obsah

Grand Canyon se změnil na obří oblačnou nádrž

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o úkaz, ke kterému v oblasti Grand Canyonu dochází obvykle jednou za několik let. A ač měli lidé štěstí a mohli jej vyjma tohoto čtvrtka pozorovat i v loňském roce, nic to neubírá na jeho výjimečnosti.

Grand Canyon se změnil na obří oblačnou nádržVideo: Michael Quinn/National Park Service

 
Článek

Dno pravděpodobně nejznámějšího kaňonu na světě zahalila ve čtvrtek silná inverze. Pokud k tomu jevu ve 445 kilometrů dlouhém kaňonu dojde, trvá až několik dní, než se ze sevření jeho strmých stěn oblaka zvládnou dostat.

Proč? Průměrná hloubka kaňonu po celé jeho délce činí přibližně 1,2 kilometru. V nejhlubším místě je pak hluboký zhruba 1830 metrů. A ač je v mnoha částech poměrně úzký, v nejširším místě měří 29 kilometrů. To dohromady vytváří obrovskou nádrž pro zachycenou vlhkost.

K tomuto jevu v Grand Canyonu dochází, když vrstva teplého vzduchu zatlačí chladnější vzduch níže a brání mu ve stoupání.

Tentokrát se do kaňonu nastřádala mlha, která zakrývala část severu Arizony. Absence větru způsobila, že mlha postupně vytvořila „oblačné moře”. Když posléze slunce ráno ohřálo vzduch nad mraky, ty neměly jak Grand Canyon během čtvrtka opustit.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám