Hlavní obsah

Zámek Lemberk se poprvé otevřel návštěvníkům během adventu

O adventu se poprvé otevřel návštěvníkům zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí. Turisté si mohli prohlédnout vánočně vyzdobené interiéry Clam-Gallasovského apartmá v prvním patře východního křídla a zámecké kaple. V pokojích šlechty nechyběl stromeček, svátečně prostřený stůl, betlém ani dárky. Na vánoční zvyky a tradice šlechty se ve výkladu zaměřili i průvodci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Návštěvníci zámku Lemberk si vychutnávají adventní atmosféru.

Článek

V minulosti nebylo možné podobné prohlídky na Lemberku uspořádat. „Toto křídlo už ukazuje šlechtické bydlení od 18. století až do počátku 20. století a tam už je historicky možná vánoční výzdoba místností. V dřívějších staletích to nebylo možné, Vánoce lidé slavili jinak," řekla průvodkyně Šárka Procházková.

Až od 18. století se začínají Vánoce slavit tak, jak jsme dnes zvyklí. „Objevují se betlémy, jmelí, adventní věnce, v 19. století pak přibyl stromeček," vysvětlila průvodkyně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Betlém k Vánocům neodmyslitelně patří

Raně barokní Lemberk stojí na místě původně gotického hradu, který v první polovině 13. století založil Havel z rodu Markvarticů. Známá je především jeho žena Zdislava, která byla před 19 lety prohlášena za svatou. Z období vzniku hradu se dochovaly jen spodní části zdiva a některé prvky v hlavní věži.

V polovině 16. století prodělal hrad renesanční přestavbu a další pak ve druhé polovině 17. století za pánů z Bredy, kdy dostal dnešní raně barokní podobu. Naposledy zámek patřil rodu Clam-Gallasů, od roku 1945 je v majetku státu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V pokojích šlechty nechybí vánoční stromek ani dárky

Nově zrekonstruované prostory takzvaného Clam-Gallasovského apartmá ve východním křídle otevřel zámek veřejnosti letos v červnu. Součástí prohlídkových tras se nově staly i pokoje zámeckého personálu a hlavní společenský sál, kterému se v 19. století říkalo rytířský. Na jeho rekonstrukci pracovali restaurátoři 10 let.

Opravy zámku neskončily

Hlavní úpravy zámku skončily, i když pracovat se v něm bude dál. Pokračovat budou hlavně menší restaurátorské práce. Kastelánka Renata Černá by v budoucnu ráda obnovila šatnu a koupelnu u Clam-Gallasovského apartmá, které byly při rekonstrukci v 70. letech vybourány.

Lemberk se návštěvníkům otevře o třech adventních víkendech. „Příští víkend budou prohlídky odpoledne, abychom mohli ukázat i kouzelnou atmosféru osvětleného zámku," řekla Procházková.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Do vánočně vyzdobených interiérů zavedou o adventních víkendech návštěvníky také průvodci na hradě Grabštejn na Liberecku nebo v císařském zámku Zákupy na Českolipsku. Tam budou prohlídky o všech čtyřech adventních víkendech.

Reklama

Související články

Dobříšský zámek bude žít až do Vánoc

Řada hradů a zámků se s příchodem podzimu postupně uložila k několikaměsíčnímu spánku. To ovšem neplatí u zámku v Dobříši. Ten můžete v rámci kulturních akcí...

Výběr článků

Načítám