Hlavní obsah

Nejkrásnější nádraží Česka najdete na Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejkrásnějším nádražím v Česku se pro letošní rok stalo nádraží v Brně-Chrlicích. V anketě pro něj hlasovalo téměř 2000 lidí z celkových 6700. Zvláštní cenu pohádkového nádraží získala zastávka Třebestovice na Nymbursku. V tiskové zprávě to uvedla pořadatelská Asociace Entente Florale - Souznění.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Nádraží Brno - Chrlice

Článek

„Železnice prošla různými obdobími, nádražní budovy však ve většině případů zůstaly tak, jak byly vybudovány v době největšího rozvoje železnic," uvedl náměstek ministra dopravy Ladislav Němec. Právě proto, že velká část z nich je v současnosti cennými architektonickými památkami, je o ně podle něj třeba náležitě pečovat.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova nádraží Brno - Chrlice

Kromě hlavní ceny udělila asociace zvláštní ocenění pro zbylá nádraží, která se dostala mezi desítky finalistů a mezi nimiž byly nádražní budovy například v Kubově Huti na Šumavě, nádraží Třeboň lázně nebo ostravské hlavní nádraží. Cenu naděje poté získalo nádraží Havířov, kterému hrozí demolice.

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic, Trutnov a Zahrádky u České Lípy.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Perníková chaloupka u nádraží v Brně - Chrlicích

V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb. Soutěž se pořádá od roku 2007, spoluvyhlašovateli jsou například Plzeňská dráha, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Posázavský Pacifik nebo občanské sdružení ŽelPage.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám