Hlavní obsah

Lednický zámek očekává rekordní návštěvnost

Novinky, fis

Zámek Lednice na Břeclavsku, někdejší sídlo knížecí rodiny Lichtenštejnů, letos nejspíš dosáhne historicky nejvyšší návštěvnosti. Podle předpokladu památkářů by zámek mohlo navštívit až 350 000 turistů, což by bylo o 20 000 více než v loňském roce, kdy byl nejnavštěvovanější památkou.

Foto: Profimedia.cz

Lednický zámek obklopený udržovaným parkem

Článek

Už rok 2013 byl pro zámek Lednice z hlediska návštěvnosti rekordní. A zámek se stal nejoblíbenější českou památkou ze 101 památkových objektů, klášterů, hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu.[celá zpráva]

Letos ale návštěvnická sezóna neskončí posledním říjnovým víkendem jako v minulosti. O víkendech se sem zájemci budou moci podívat až do Vánoc. Během všedních dní pak na vyžádání.

Až 40 procent návštěvníků lednického zámku tvoří cizinci. Ponejvíce tam míří z okolních států, jako je Slovensko, Rakousko, Polsko, ale i ze vzdálenějších, jako je Maďarsko či Rusko.

Přestože byl zámek odjakživa oblíbeným cílem výletů, postupně se stává ještě atraktivnějším díky opravené fasádě a někdejším jízdárnám, ve kterých má vzniknout centrum představující krásy Lednicko-valtického areálu.

Foto: Profimedia.cz

Minaret v lednickém zámeckém parku

Lednický zámek nabízí tři prohlídkové okruhy, poslední z nich vznikl v tomto roce. Dále se návštěvníci mohou projít parkem, bezplatně. Oblíbenou zastávkou je tam třeba minaret. Zámek byl společně s parkem a nedalekým zámkem ve Valticích zapsán jako Lednicko-valtický areál roku 1997 na seznam UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám