Hlavní obsah

Pobytová taxa stoupla v římských hotelích až na dvojnásobek

Římská radnice počínaje prvním zářijovým dnem zvýšila pobytovou taxu v hotelích hojně navštěvované italské metropole. Poplatek, který v některých případech vzrostl i na dvojnásobek, má pomoci naplnit městskou pokladnu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Největší nárůst se týká nejluxusnějších hotelů, kde poplatek vzrostl o 133 procent, respektive ze tří na sedm eur (194 Kč). V hotelích s jednou nebo dvěma hvězdičkami se taxa zvýšila o polovinu, tedy ze dvou na tři eura (83 Kč) na osobu a den. V hotelích se třemi hvězdičkami pak ze dvou na čtyři eura, ve čtyřhvězdičkových ze tří na šest eur za den.

„Část této taxy bude sloužit na lepší přijetí turistů a především na rozvoj města a podporu cestovního ruchu," uvádí na svých internetových stránkách římská radnice.

Do Říma každoročně zavítá zhruba 12 miliónů turistů, římská pokladna i přesto zeje prázdnotou. Důvodem je mimo jiné to, že město má podíly v řadě ztrátových firem, například v provozovateli hromadné dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Turistická Itálie usnula na vavřínech

Návaly před památkami ničemu varovnému nenasvědčují: i v římském horku se před vstupem do vatikánských muzeí táhne dlouhá fronta turistů. Něco se však přece...

Výběr článků

Načítám