Hlavní obsah

Památník Lidice zahájí sezónu celodenním programem

Památník Lidice zahájí hlavní sezónu v úterý 25. března uvedením melodramu a křtem knihy. Jako novinku chystá audioprůvodce po pietním území. Dokončena by také měla být oprava glorietu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pomník 82 dětí v Lidicích sochařky Marie Uchytilové

Článek

Stejně jako v předchozích letech bude v Lidicích zahájení sezóny rozložené do dvou bloků. Poslední březnové úterý zazní odpoledne v památníku dětská vystoupení u sousoší lidických dětí a u glorietu a také u Lidického potoka. Podvečer bude patřit hudebnímu programu a křtu knihy v Lidické galerii.

„Melodram Vzpomínka na Tonyho Scotta měl při svém uvedení loni v červnu úspěch a byla by škoda, aby se nedočkal reprízy," řekl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. Melodram v podání známých hudebníků a herců, mezi nimi například Felixe Slováčka mladšího, Tria Josefa Vejvody nebo Josefa Somra, začne v 18:00. Večer také bude pokřtěna kniha Lidické podvečery s hvězdami IV.

Americký jazzman Tony Scott se téměř dva roky zabýval lidickou tragédií a složil na památku jejích obětí klarinetový koncert. Slavnostní premiéra melodramu zazněla minulý rok v červnu na koncertu Pro Lidice v předvečer pietní vzpomínky. Melodram je hudební forma, ve které je namísto zpěvu použita recitace za doprovodu hudby.

Turistické novinky

Památník nachystal jako letošní novinku audioprůvodce po pietním území a více seminářů. Audioprůvodce bude v českém, anglickém a německém jazyce návštěvníkům zprostředkovávat historický obsah. V dubnu by měla být v Památníku Lidice dokončena oprava glorietu, tedy dominantní sloupové stavby památníku.

„V červnu zde na koncertu konaném před pietní vzpomínkou zazní v rámci Roku české hudby 2014 díla autorů spjatých s Lidicemi,“ informoval Červencl. Zazní například Lidické písně, které ještě v době 2. světové války nazpívala pěvkyně Jarmila Novotná s klavírním doprovodem Jana Masaryka.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zemřelo 340 místních obyvatel. Po ukončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám