Hlavní obsah

Nejstarší tatranský hotel se mění v ruinu

Právo, Ivan Vilček

Dlouhá desetiletí byl hotel Lomnica chloubou Tatranské Lomnice. Nejstarší tatranský hotel už ale dva roky chátrá. Dokonce hrozí, že se zbortí.

BEZ KOMENTÁŘE: Chátrající tatranský hotelVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Je to krásná budova. Veliká škoda, že se nevyužívá,“ říká Eva, která přicestovala do Tater z Plzně. „Už léta jezdíme do Tatranské Lomnice a pozorujeme, jak zub času budovu ničí. Nechápu, jak mohou nechat zchátrat nádhernou historickou stavbu v centru města,“ dodává její manžel Jan.

Pokoje i poštovní úřad

„Je to ostuda. Neceníme si toho, co postavili naši předkové. Všude rostou jako houby po dešti nové hotely, ale na záchranu vzácných památek nezbývají peníze,“ uvedl František z Prešova.

„Snad se najde investor, který pochopí, že tak vzácné budovy je potřebné zachránit pro příští generace,“ říká místní obyvatel, který se představil jako Igor.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rozpadající se hotel.

Lomnicu postavili v roce 1893 podle návrhu Gedeona Majunkeho a figuruje v seznamu významných kulturních památek Slovenska. Kromě hotelu s osmadvaceti pokoji zde fungovala restaurace, kavárna, ale sídlilo zde i ředitelství lázní a poštovní úřad, kde od roku 1898 fungoval telegraf a od roku 1906 i telefon.

Horní část budovy připomíná svou architekturou alpské stavby. „Hotel se svého času mohl pochlubit pozicí největší hrázděné budovy v celém Rakousko-Uhersku. Až do roku 1905, kdy otevřeli Grand Hotel Praha, to byl nejvýznamnější hotel v Tatrách,“ říká Peter Chudý ze Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry.

Léta hotel spadal pod podnik Interhotel Tatry. Charakter stavby však ztěžoval případnou rekonstrukci. „Po roce 1989 ho museli uzavřít, protože nesplňoval standard služeb,“ dodal Chudý.

Chybí bazén i wellness

Hotel několikrát změnil majitele, ale paradoxně doplácel na to, že stojí v centru Tatranské Lomnice. Není možné ho z prostorových důvodů rozšířit o bazén nebo wellness, což se při dnešním konkurenčním boji považuje téměř za nevyhnutelné. „Kdyby ho chtěl majitel rekonstruovat, musel by navíc splnit všechny požadavky památkářů,“ vysvětluje Chudý.

A tak dnes klenot, kde si kdysi podávali dveře bohatí a slavní, odděluje od okolí ohrada. Nejstaršími stále fungujícími hotely ve Vysokých Tatrách zůstávají Grand Hotel Starý Smokovec z roku 1904 a Grand Hotel Praha z roku 1905.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám