Hlavní obsah

Sopka proměnila několik vesnic v hororový Silent Hill

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako zašedlá fotografie nebo kulisy filmového hororu Silent Hill vypadá okolí indonéského vulkánu Sinabung. Vše totiž pokryla vrstva popela a bláta. Tisíce lidí musely opustit svoje domovy.

Foto: Profimedia.cz

Žlutá stěna kostela jen nenápadně prosvítá z temné šedi.

Článek

Sopka Sinabung, vysoká 2460 metrů, na severu indonéského ostrova Sumatra opakovaně vybuchuje už od loňského září. Nedávno začala plivat popel až do výšky 4,5 kilometru a okolí začaly ohrožovat pyroklastické proudy (žhavá a rychle se pohybující směs sopečných plynů, popela a kusů magmatu).

Foto: Profimedia.cz

Jako by fotograf pořídil černobílý snímek.

Z oblasti až sedmi kilometrů jihovýchodně od sopky bylo evakuováno přibližně 20 tisíc obyvatel. Jejich domy, auta i hřiště přikryl popel a bláto. Barevné a živé vesnice Sigarang Garang, Jewara či Pintu Besi se rázem změnily v tmavě šedé osady duchů.

Milovníkům hororů obrázky možná připomenou bloudění odvážné Rose, která se snaží najít svoji nemocnou dceru v prokletém městečku s názvem Silent Hill. Místo deště nebo sněhu tady z nebe také padá jemný popílek a jeho tenká vrstva zahaluje všechno kolem.

Foto: Profimedia.cz

Také narychlo opuštěné dětské hračky zapadly do bláta a popele.

V Indonésii je 130 aktivních sopek, často se ale mluví právě o Sinabung. Například v roce 2010 si její erupce vyžádala dva lidské životy. Dalším velmi činným vulkánem je na Sumatře Kerinci, který je se svojí výškou 3805 metrů nejvyšší sopkou v Indonésii.

Více o Sumatře

Je šestým největším ostrovem na světě. Žije tady okolo 50 miliónů lidí.

Nejvyšším vrcholem a zároveň jednou z činných sopek ostrova je Kerinci s výškou 3805 metrů.

Povrch ostrova je částečně hornatý, pokrývají ho také bažiny a deštný prales.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám