Hlavní obsah

Vysokorychlostní vlak zkrátí trasu Paříž - Barcelona téměř na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco doposud museli cestující ve vlaku z Paříže do Barcelony přečkat zhruba půlden, nyní tu samou trasu zvládnou za přibližně šest hodin. Na tuto trať totiž v neděli vyjely vysokorychlostní vlaky TGV. V současnosti tak cesta vlakem mezi francouzskou metropolí a Barcelonou potrvá skoro stejně dlouho jako letecky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mezi Barcelonou a Paříží začal jezdit první vysokorychlostní vlakVideo: Reuters

 
Článek

Než se turista z centra Paříže dopraví na letiště, absolvuje proces odbavení, nástupu do letadla a vystoupí na letišti ve španělské Barceloně, uběhne asi pět hodin. Jestliže nastoupí na vysokorychlostní vlak TGV, potrvá mu cesta přibližně jen o hodinu a půl déle. Španělský a francouzský provozovatel nového spojení tak doufá, že by linka mohla odlákat část cestujících leteckým přepravcům.

Do roku 2017 by modernizací části trati chtěl dopravce docílit celkového času 5 hodin a 45 minut. V některých úsecích cesty vysokorychlostní vlak bude moci dosáhnout rychlosti až 320 kilometrů v hodině.

Zaváděcí provoz, v němž vlaky vyrazí dvakrát za den, by se měl od jara příštího roku zvýšit na čtyři spoje denně. Podle španělské agentury Frontur, která zpracovává statistiky cestovního ruchu, se mezi Španělskem a Francií každoročně přepraví 82 miliónů lidí. Většina z nich autem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám