Hlavní obsah

Cancún: Snobské letovisko je levnější, než byste čekali. Jen vědět, jak na to

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se konečně vyrazit někam do dálav? Láká vás objevování mayských tajemství poloostrova Yucatán? Nedá se předpokládat, že byste chtěli riskovat let do Mexico City a pak cestovat 20 hodin přes celou zemi. Přistanete tedy ve známém letovisku Cancún. Otázka je jasná — jak zde neutratit jmění a zároveň se nenudit. Poradíme.

Foto: Profimedia.cz

Zona Hotelera v Cancúnu

Článek

Když jsem přiletěl do Cancúnu poprvé, choval jsem se jako neznalý turista. Po městě jsem se pohyboval taxíky. Nebyly drahé — smlouvání mám naučené z arabských zemí, byl jsem tam s přítelkyní, a tak hlavním cílem bylo bezpečně se dostat z jednoho místa na druhé. Toho ale můžete docílit i jinak. Autobusy v této turistické oblasti jezdí převážně pracovníci místních hotelových rezortů — centrum pravého města Cancún je totiž někde úplně jinde.

Foto: Profimedia.cz

Ve starém Cancúnu je atmosféra jiná než v hotelové zóně.

Teprve při druhé cestě, kdy byl Cancún znovu jen tranzitním bodem pro poznávání dalších částí Mexika a Střední Ameriky, jsem se začal přesunovat jako místní — hromadnou dopravou. Stačí jít po hlavní dovolenkářské třídě Kukulcan Boulevard, mávnout na autobus, zaplatit mrzkých pár pesos a jste rázem o několik kilometrů dál. Jednoduché jako rozbít okno a hodit to na kamaráda.

Zona Hotelera nebo „starý” Cancún?

Ubytování? I v této oblasti je dobré zorientovat se před cestou. Zona Hotelera, jak je nazvaná hlavní třída plná hotelů a luxusních rezortů, je dražší. Platíte na ní za přístup na krásnou písečnou pláž, kterou máte doslova za dveřmi. Ale i zde panují velké rozdíly. Zatímco ve známých pětihvězdičkových řetězcích zaplatíte klidně pět až sedm tisíc za noc, pokud si vyberete méně prestižní hotel, začínají být ceny výrazně zajímavější.

Kam za historií
Jistě, za mayskými památkami můžete jezdit skoro po celém Yucatánu. Zajímavostí ale je, že můžete jedny docela zajímavé ruiny navštívit přímo v hotelové zóně Cancúnu, přes silnici od hotelových gigantů. Jediným záchvěvem historie jsou zde nevelké ruiny El Rey. Místo plné leguánů a zpívajících ptáků působí mezi hotelovými giganty jako fata morgana.

Pokud se spokojíte se základním pokojem ve tříhvězdičkovém hotelu, zaplatíte ve dvou třeba jen něco málo přes tisíc korun v hlavní sezóně. Chcete moderní pokoj s romantickou vířivkou, ze které máte výhled na moře? Tento luxus, za který byste se třeba na Ibize či řeckých ostrovech nedoplatili, vás tu může vyjít jen na 2500 Kč za noc. A ruku na srdce, třeba i jen jeden den v podobném luxusu si užije rád každý.

Ale dobře, 2500 Kč není žádné šetření a do baťůžkářského způsobu cestování takový rozpočet na noc ani trochu nezapadá. Cancún je ale pro upravené lidi v bílém oblečení, ne pro baťůžkáře. Pokud se zde přesto vyskytnete a nechcete mít pocit, že nezapadáte, zůstaňte v centru starého Cancúnu. Nejenže právě odtud jezdí autobusy do jiných částí Mexika, ale ubytujete se zde nejlevněji. Čisté a příjemné ubytování pro dva za 500 Kč na noc není problém.

Autentický gastronomický zážitek

Protože pro mnoho z nás bývá právě Cancún prvním mexickým dotykem a zároveň prvním kontaktem s mexickou kuchyní, pečlivě vybírejte, kam si zajdete na jídlo. V hotelové zóně je velké množství obchodních center, ve kterých najdete snad všechny větší fast-foodové řetězce, které se vyskytují i v USA. Možná jde o sázku na jistotu, ale ochuzujete se o autentický zážitek. A McJalapeňo opravdu není autentický mexický zážitek.

Foto: Profimedia.cz

Nákupní střediska v hotelové zóně jsou postavena čistě v západním stylu.

V Cancúnu už najdete i prvotřídní francouzské či italské restaurace, ale proč si dávat pizzu, když můžete vychutnávat prvotřídní tacos či ty nejlepší nachos, které jste v životě měli. Pokud hledáte kvalitní mexický podnik, vsaďte na zavedené a levnější podniky, jako jsou Blue Gecko Cantina, The Surfin Burrito či vyhlášený Tacun. A nezapomeňte vše spláchnout pivem Pacifico, za jehož vznikem stojí trojice Němců, která si v Mexiku roku 1900 otevřela vlastní pivovar.

Jak se Cancúnu vyhnout?
Máte letenky do Cancúnu, plánujete projíždět mayské památky, užít si autentickou atmosféru, ale k tomuto modernímu letovisku máte už dopředu odpor? Ale proč ne, přímo u letiště si můžete chytit autobus, který vás odveze do pobřežního města Playa del Carmen dále na jihu. I toto místo je přecpané turisty, má však tu výhodu, že nemá takový punc luxusu jako Cancún a nikdo zde neřeší, jak jste oblečení.Máte energii jet ještě o kus dál, chcete si dát pár dní pravý mexický relax a nevadí vám, že to pak budete mít na hlavní mayské památky o pár hodin dále? Skvěle. Pokračujte do městečka Tulum, shodou okolností také vyhlášeného mayskými stavbami v přilehlé oblasti. Ačkoli už se turistický ruch rozmáhá i tady, proti Cancúnu a Playa del Carmen je zde božský klid a v autentických hospůdkách se skvěle najíte za drobný peníz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám