Hlavní obsah

Na jaře začne jezdit vlak pro cykloturisty z Brna do Mikulova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté i cykloturisté na jižní Moravě budou mít na jaře novou možnost dostat se na Pálavu a do jejího okolí. Kraj totiž zaplatí vlak Velo Pálava, který bude jezdit z Brna do Mikulova každou sobotu od 19. dubna do 27. září.

Foto: Profimedia.cz

Cykloturistika je v České republice stále oblíbenější.

Článek

V kraji se také rozšíří síť cyklobusů, jejichž obliba stále roste, řekl na tiskové konferenci ředitel organizátora krajské dopravy, společnosti Kordis JMK, Jiří Horský.

"Loni kvůli výluce prštického tunelu jezdil vlak Velo Podyjí celé léto z Brna do Znojma a Šatova právě přes Břeclav a Mikulov. Ukázalo se, že hodně lidí s ním začalo jezdit právě na Pálavu, takže jsme se rozhodli pro tuto novinku," vysvětlil Horský.

Z Brna bude vyjíždět v 8:26 z hlavního nádraží, z Mikulova se bude vracet v 18:45. Zastaví také v Popicích, Břeclavi a Valticích. Kromě sobot pojede i 1. a 8. května.

Vlak Velo Podyjí v nabídce zůstává, ale bude jezdit už jenom v sobotu od 24. května do 28. června. Z Brna-Králova Pole vyjede v 8:09, ze Šatova se bude vracet v 17:43. Zastaví v Moravském Krumlově, Hrušovanech nad Jevišovkou a Znojmě.

Drobnou úpravou pro turisty bude prodloužení vlaků z Ivančic až do Oslavan ve dnech, kdy se zde konají turistické akce, tedy 1. května, 30. srpna, 13., 14. a 28. září.

Spojení bude i do Rakouska

V provozu bude i léta oblíbený spěšný vlak Pernštejn, který o víkendu spojuje Brno se Žďárskými vrchy.

V předchozích dvou letech začaly cyklistům sloužit také některé autobusové linky, oblíbené se staly v Moravském krasu a na Drahanské vrchovině. V létě k současným linkám přibydou další v oblasti Ždánického lesa a Bílých Karpat. Konkrétně linka 642 Bučovice - Ždánice - Kyjov a linka 932 Veselí nad Moravou - Boršice u Blatnice - Nová Lhota.

Turisté získají také nové propojení s Rakouskem linkou 816. V létě bude linka mezi Znojmem, Vranovem, Vranovskou přehradou a Vratěnínem prodloužena až do Drosendorfu, kde navazují vlaky Podyjím na rakouské straně.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno vystavuje hliněné umění středověku

Na výpravu do středověku se vydají návštěvníci Biskupského dvora v Brně. Od konce října tu na ně čeká expozice Umění z hlíny. Výstavu, která turisty zavede do...

Výběr článků

Načítám