Hlavní obsah

Nejmladší země světa se dočkala napsání prvního turistického průvodce

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakoupit si průvodce Prahou není nic obtížného. Na výběr máte z desítek různých knih, které se prohlídkou naší metropole zaobírají. Zkuste ale najít průvodce Jižním Súdánem či Jihosúdánskou republikou. Najdete přesně jeden exemplář a hledat budete muset v hodně dobře vybavených knihkupectvích. Vyšel teprve nyní a nedá se očekávat, že by se tento průvodce stal mainstreamovou četbou.

Foto: Bradt

Článek

Průvodce Jižním Súdánem z edice značky Bradt je první knihou, která se detailně věnuje možné návštěvě Jižního Súdánu z turistického pohledu. Není to nic podivného – Jihosúdánská republika je velmi mladou zemí, a navíc rozhodně není určena pro průměrného cestovatele. Na návštěvu této země potřebujete mít pro strach uděláno. Bezpečno tu totiž není ani omylem.

Foto: Profimedia.cz

Místní žena při přípravě klasického pokrmu z manioku.

„S ohledem na přetrvávající politické třenice a nevyřešené problémy související s nedávným oddělením země od Súdánské republiky se nedoporučuje cestovat do severních pohraničních oblastí. Organizované loupeže a zločinnost jsou problémem ve městech i na venkově. Drobné zbraně zůstávají v oběhu a kmenové potyčky a operace ozbrojených milic jsou na denním pořádku,” varuje na svých stránkách ministerstvo zahraničí ČR.

Foto: Profimedia.cz

V zemi žijí lidé stále i na bázi kmenů.

Autoři průvodce, Sophie a Max Lovell-Hoareovi, přiznávají, že nebylo vůbec lehké knihu sepsat. Zemi popsali jako „temnou stranu Měsíce s překvapivě málo lidmi, kteří vstoupili na její povrch, a viděli tak místo na vlastní oči”. Přesto však v anglicky psané knize uvedli, že jde o „neuvěřitelné, krásné a okouzlující místo”.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V referendu schválilo nezávislost bezmála 99 procent voličů, a země se tak stala nezávislou 9. července 2011 po několika letech autonomie. Nad oblastí se však stále vznáší mračno občanské války a politická budoucnost země je nejasná. Sám vedoucí vydavatelství Bradt Adrian Philips přiznává, že se Jihosúdánská republika jen těžko stane vyhledávanou turistickou destinací v následujících několika letech.

Anketa

Lákala by vás návštěva Jižního Súdánu?
ano
40,4 %
ne
59,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2619 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám