Hlavní obsah

Majitelé veteránů se na Svatém Kopečku rozloučili se sezónou

Za burácení strojů a mávání přihlížejících se v neděli loučili majitelé veteránů z celé Moravy s uplynulou sezónou. Z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku vyrazili na Svatý Kopeček a tradičně i na hrad Helfštýn. Do kolony dlouhé přes jeden kilometr se zapojilo na 120 historických aut a motocyklů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kolona veteránů měřila přes kilometr.

Článek

Množství veteránů vzbudilo nadšení obyvatel desítek obcí na Olomoucku i Přerovsku, přes něž trasa vedla. Silnice už od dopoledních hodin lemovali fandové starých motocyklů a automobilů i rodiny s dětmi.

Na cestu dlouhou přes 60 kilometrů se vydaly i cenné historické kousky včetně jediného tuzemského exempláře motocyklu Galloni z roku 1926.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vzácný model Galloni z 20. let minulého století

„Účast je parádní. Je to díky nádhernému počasí a také atraktivní trase. Každý rok akce jede někam jinam. Letos jsme si vybrali Svatý Kopeček a domluvili jsme si, že veteráni vyjedou přímo na nádvoří kostela, kam se člověk normálně dostat nemůže,“ řekl organizátor akce Jiří Zemánek z Oldtimer clubu Helfštýn.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Někteří účastníci dorazili s kompletní a nablýskanou výbavou.

Na lipenské náměstí se sjeli majitelé naleštěných historických aut a motocyklů z celé Moravy. Lidé obdivovali předválečné motocykly i auta, včetně pragovek či aerovek. Setkání využívali někteří z majitelů i k vyměňování cenných rad. Kolovaly tu například i náhradní součástky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Organizáři akci neomezují konkrétním rokem výroby zúčastněných strojů.

S nablýskanými stroji mnozí vyrazili do terénu letos naposledy. I přesto je tato záliba zaměstnává i přes zimu. „Vyjedeme, spravujeme, vyjedeme, spravujeme. Je to nepřetržitý koloběh. I přes zimu je co dělat, mnoho součástek si vyrábím sám,“ popsal majitel Moto Guzzi Jaroslav Konečný.

Rituální rozloučení

Fandové stařičkých veteránů se spanilou jízdou loučí s uplynulou sezónou každoročně na konci září. Loni hrad Helfštýn, který je jejich tradičním cílem, propojili s poutním místem na Svatém Hostýnu na Kroměřížsku.

Hrad Helfštýn se stal cílem veteránů i na jaře. Více než stovka historických aut a motocyklů vyrobených do roku 1939 tam ozdobila jednu z největších tuzemských veteránských akcí nazvanou Helfštýnský okruh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám