Hlavní obsah

K cestě do zahraničí lidi často vyprovokuje dobrý film

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínky na Afriku, Prázdniny v Římě nebo třeba i Milionář z chatrče - to jsou filmy, které přimějí lidi zamyslet se nad tím, že by nebylo špatné vyrazit na cesty. Často je přiměje cestovat právě takový jednoduchý impuls, jako je dobře zpracovaný film. Těžko říci, zda takoví Účastníci zájezdu nalákají pro cestu autobusem, či naopak přinutí diváky cestovat autem či letadlem.

Foto: Profimedia.cz

I filmová série Hangover (Pařba v .....) přiměla mnoho lidí vyrazit do Thajska či Las Vegas.

Článek

Největší britská letecká společnost British Airways se dotázala svých cestujících a na základě jejich odpovědí sestavila seznam nejslavnějších filmů, které nejvíce inspirují k cestování.

V přehledu sta filmů, které nejvíce motivují k cestování, se objevily např. snímky Dannyho parťáci (Las Vegas, USA), Dobrý ročník (Francie), Jíst, meditovat, milovat (Itálie, Indie, Bali), Mamma Mia! (Řecko), Milionář z chatrče (Indie), Pán prstenů (Nový Zéland), Pláž (Thajsko), Prázdniny v Římě (Itálie), Snídaně u Tiffanyho (New York, USA) či třeba Statečné srdce (Skotsko).

Češi to mají jinak

Známé české tváře mají zřejmě trochu jiný vkus. Herečka Petra Hřebíčková - držitelka ceny Thalie a hvězda filmu Muži v naději vzpomíná z poslední doby zejména na film Půlnoc v Paříži od Woodyho Allena.

Režisér Vladimír Michálek zase na filmy s Jean Paul Belmondem. „Výborné komedie s Belmondem Muž z Acapulca a Muž z Ria nás kluky strašně ponoukaly k cestování. Bohužel, v té době jsme si o tom mohli nechat jen zdát,“ řekl Michálek.

Podobně vzpomíná i herečka Valerie Zawadská: „Nejvíce touhu cestovat ve mně vzbudil Vinnetou. Když jsem se v té době dozvěděla, že byl natáčen v Jugoslávii, okamžitě jsem chtěla sbalit kufry a vyrazit se tam podívat. Bohužel to tenkrát nebylo tak jednoduché.”

Filmy baví i během letů

Ačkoliv je létání symbolem vzrušujících cest a poznávání, pokud je let příliš dlouhý, člověk se obvykle nudí a je neklidný. Letadla velkých leteckých společností tak disponují systémem palubní zábavy, který čítá nejnovější filmy, seriály, hudební kanály ale i hry.

Služba AVOD (audio and video on demand), tedy vlastní monitor zabudovaný v opěradle sedačky, je během delších letů pro mnoho cestovatelů klíčovým spojencem při zabíjení dlouhých hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám