Hlavní obsah

Zámek Veltrusy se po červnových záplavách v sobotu otevře veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veltrusy

Zámek Veltrusy na Mělnicku bude po červnové povodni pro veřejnost otevřen od soboty. Některá místa zůstanou uzavřena, přístupná bude výstava historických kočárů v hospodářském dvoře, historického lovectví a myslivosti, cykloprohlídka zámeckého parku s průvodcem, nový okruh Povídání o povodních s průvodcem nebo zámecká restaurace.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Veltruský zámek.

Článek

Hlavní zámecká budova by měla být opravena a zpřístupněna do konce roku 2014. Na tiskové konferenci to v pátek řekl zámecký kastelán Pavel Ecler. Areál bude otevřen každý den kromě pondělí. Uzavřený však zůstává Vrchnostenský les u Veltrus, oblast za pavilonem Marie Terezie a porosty kolem okružní aleje.

„Letošní povodeň způsobila škody za zhruba 150 miliónů korun. Oproti povodni v roce 2002 je tato částka asi jen desetinová,“ řekl kastelán. Podle něj bylo letos méně vody a menší proud. Voda rychleji odtekla díky vyčištění odtoku vojáky, takže památky nebyly poškozeny dlouhodobým podmáčením. Pomohla také nová protipovodňová stěna u Veltrus.

Nyní se budou v areálu zaměřovat hlavně na dosadbu stromů v parku, asi pět až deset let bude trvat výsadba mladých stromů. Mělo by se také obnovit dolní stavidlo na Mlýnském potoce a zpevnit stará chotkovská hráz. Znovu by se měla založit také lesní školka, která byla v areálu několik set let. Nejvíce byly v areálu poškozeny cesty a mostky, jejich oprava vyjde na 60 miliónů korun. Z budov povodeň poškodila hlavně nové zahradnictví, kde voda sahala do výšky více než tři metry.

Centrální zámecký areál zůstal vodou nedotčen. Od ničivých povodní v roce 2002 prochází areál postupnou obnovou a s další povodní kastelán počítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám