Hlavní obsah

Divoká tvář Chorvatska: Park, kde se natáčel příběh Vinnetoua

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespoutané velké i menší vodopády, tyrkysová jezera a dřevěné lávky nad jejich hladinou - to všechno se před očima turistů rozprostírá při návštěvě chorvatského nejstaršího a nejnavštěvovanějšího národního parku Plitvická jezera.

BEZ KOMENTÁŘE: Procházka chorvatským národním parkem Plitvická jezera

 
Článek

Na zhruba 300 kilometrech čtverečních objeví turisté v národním parku Plitvická jezera na pohled pozoruhodně exotickou přírodu jedné z Čechy nejnavštěvovanějších dovolenkových destinací.

Park, který se stal v roce 1949 prvním národním parkem v Chorvatku a na konci 70. let 20. století byl přidán na seznam světového dědictví UNESCO, leží v Licko-senjské župě na severu Dalmácie.

Foto: Profimedia.cz

Turisté se po parku pohybují hlavně po dřevěných cestách

Území parku Plitvická jezera ukazuje cestovatelům jiný pohled na chorvatskou přírodu. Tak trochu připomíná džungli, v níž se lidé sice bezpečně pohybují po vyznačených dřevěných lávkách, ale zároveň se dostávají do bezprostředního kontaktu se zdejší bujnou přírodou.

Někteří vydrží nad průzračnou hladinou jezer desítky minut pozorovat klidný vodní svět, jiní se vydají vstříc halasícím vodopádům. Blízko břehů lze zahlédnout kromě ryb také užovky.

Foto: Profimedia.cz

Některá jezera jsou tmavě modrá, jiná září azurovou barvou

Prkenné cesty se táhnou nenápadně šumějícími lesy stejně jako nad vodními plochami množství jezer a jezírek, která tu jsou terasovitě rozložena a pospojována průtoky. Největším a nejhlubším z nich je Kozjak, v překladu Kozí jezero. Na některých místech dosahuje hloubky až 46 metrů.

Zajímavost: V parku Plitvická jezera se počátkem 60. let minulého století točil populární film Poklad na Stříbrném jezeře, jehož předlohou byl stejnojmenný román spisovatele Karla Maye. Francouzský herec Pierre Brice se tehdy divákům vryl do paměti jako Vinnetou, Američan Lex Barker tvárnil roli Old Shatterhanda.

Přestože 80 procent krajiny parku tvoří lesy (zejména bukové), téměř všude tady lze slyšet hučení vodopádů. Na podzim se návštěvníkům nabízí pohled na zrzavý odstín lesního porostu, ale také na mléčně bílé mlžné opary zakrývající jezera.

Něco navíc

Přes jezero Kozjak, podle legendy pojmenovaném po stádu koz, které se tu utopilo při útěku před vlkem, se můžete projet parníčkem.

Některé jeskyně jsou v parku přístupné pouze na loďkách, protože většinu jejich prostoru zabírá voda.

V parku Plitvická jezera žijí lišky, vlci i medvědi. Nezdržují se ovšem v okolí turistických tras, takže střetu s nimi se cestovatelé nijak zvlášť bát nemusí. 

V prosinci a lednu pak park zahalí sníh a statické vodní plochy zamrzají. Příroda nabírá sílu před dalším přívalem desetitisíců turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám