Hlavní obsah

Jánošíka na srazu zbojníků tentokrát neoběsili

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terchová se o víkendu přímo hemžila zbojníky. Není divu, vždyť se v rodné obci slavného Juraje Jánošíka konal druhý ročník mezinárodního setkání zbojníků.

Foto: Archiv obce Terchová

Aktéři jsou na zbojnickém setkání kvůli věrohodnosti oblečeni do dobových kostýmů.

Článek

Tentokrát skončilo setkání jako v americkém filmu — happy endem. Jánošík neskončil pověšený za žebro na háku, ale zbojníci svého vůdce v poslední chvíli osvobodili. „Za trest, že jste se chtěli dívat na popravu Jánošíka, vás okrademe,“ zvolali zbojníci a vzápětí se vrhli na překvapené diváky.

V Terchové si dali dostaveníčko zbojníci z celého Slovenska, Česka, Polska i Ukrajiny. Předvedli například své umění v házení valaškou. Kdyby si náhodou některý z diváků stěžoval, že nestačí sledovat rychlé pohyby aktérů při hodu valaškou, byly zabezpečeny zpomalené „záběry“.

Zbojníci si pomalými pohyby podávali „letící“ valašku a poslední z nich ji s jistotou zasekl do cíle. Zbojníci si v rámci programu procvičili také zavěšení na háku. Asi si řekli, že osvobození v poslední chvíli se někdy nemusí zadařit, tak ať mají jistotu. Soutěžící také vařili.

„Na dobrý zbojnický guláš je potřeba mít hlad,“ prozradil zbojnický kapitán Miroslav Kasprzyk z Liptovského Mikuláše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám