Hlavní obsah

Modrá je dobrá. Ledová tvář Islandu vypadá jako snová krajina

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nekonečné vodní ploše Atlantského oceánu se rozprostírá Island, území prošpikované gejzíry a termálními prameny. Ty jsou možná nejznámější tváří tohoto ostrova. Island je proslulý divokými proudy vody tryskajícími vysoko nad hlavy turistů, bublajícím bahnem u bahenních sopek, ale pro některé také skvostně čistým ledem a bílým mlžným oparem vznášejícím se těsně nad hladinou moře u pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Chlad ze snímků doslova sálá.

Článek

Jako tajuplný sen působí fotografie Američana Larryho Gerbrandta, který se živí jako mediální analytik. Fotografování je jeho koníčkem už 40 let. Zaměřuje se na focení přírody, proto se nechal uchvátit i kontrastní krajinou Islandu. Vytvořil sérii snímků, které uměleckým a něžným způsobem zachycují jednu z drsných poloh ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Krajina modravá jako nebe.

Gerbrandt fotil v oblasti největšího islandského ledovce, kterým je Vatnajökull. Ten je zároveň druhým největším v Evropě. Ledovce pokrývají přibližně 11 procent Islandu, z toho osm zabírá právě Vatnajökull s rozlohou 8100 čtverečních kilometrů. Jeho plocha se ovšem neustále zmenšuje v přirozené závislosti na počasí.

Foto: Profimedia.cz

Žíhaný, oblý a duhový povrch ledovců vypadá jako namalovaný štětcem a temperami.

Svojí velikostí poráží islandského velikána v rámci Evropy jen ledovec Austfonna, který si přivlastňuje území o velikosti 8492 kilometrů čtverečních na ostrově Špicberky.

Zajímavost: Název Vatnajökull pochází ze spojení dvou slov - Vötn, které znamená jezera a jökull, což je v překladu z islandštiny ledovec.

Proměnlivé útvary ledu, který vzniká a mizí v průběhu dní či týdnů, jsou na fotografiích transformovány do trvalého obrazu. Většinu snímků spojuje viditelně zvýrazněný modrý odstín. Některé snímky mohou působit spíš jako abstraktní malby než jako skutečná přírodní scenérie. Fotograf si ale pouze pohrál s variacemi, které se mu v ledových islandských končinách nabízely.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám