Hlavní obsah

V Jižním Tyrolsku lyžování zdaleka nekončí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco někteří lamentují nad přibývajícím sněhem a z plna hrdla přivolávají jaro, jiní už teď smutní po zimních sportech na bílých sjezdovkách, které jim brzy skončí. S blížícím se příchodem jara ale není nutné se s nimi loučit. Dokazuje to například severoitalská provincie Jižní Tyrolsko, která zimní fungování ani s blížícím se jarem nevzdává.

Foto: archiv Südtirol

Seiser Alm je příjemným jihotyrolským rezortem vyhledávaným především rodinami. Široké sjezdovky a bezpečné lanovky jsou totiž vhodné pro začínající a středně pokročilé lyžaře.

Článek

Využít „delších“ dní a lepšího počasí můžete při lyžařské dovolené na severu Itálie. Minout byste tu neměli hned několik míst. A pokud byste nejradši vyrazili zároveň za nějakou zajímavou akcí, máte možnost.

Zaměřeno na rodiny

Jedním z okouzlujících míst Jižního Tyrolska je Seiser Alm, nejvýše položená pastvina v Evropě. Obzvlášť v oblibě mají tento rezort rodiny s dětmi. Je tu 66 kilometrů sjezdovek, které jsou lyžařům k dispozici až do 7. dubna. Neuklízejte už v březnu lyže do sklepa, užijte si poslední sníh, než roztaje.

Foto: archiv Südtirol

Děti se v Seiser Alm mohou s jedním z mnoha instruktorů poprvé postavit na lyže.

V Seiser Alm přitahuje rodiny mimo jiné i kvůli tomu, že je vhodným místem pro začínající lyžaře. Dětí se tu ochotně ujme jeden z mnoha instruktorů, učení zpříjemňují široké sjezdovky a bezpečné lanovky se zábradlím. Navíc se tu můžete se svými ratolestmi zúčastnit dobrodružných akcí, jakými jsou například vycházky po stopách čarodějnic.

TIP: V neděli 10. března se v Seiser Almu konají Závody Blue Ribbon Trophy. Na těchto amatérských závodech v alpské kombinaci (sjezd a slalom) startuje okolo 250 soutěžících. Vítěz si odveze domů trofej nazvanou Modrá stužka.

Sjezdování za poznáním

Zdatnější lyžaři se více vyřádí na sportovních sjezdovkách oblasti Val Gardena, jakou je například Seceda a dvousměrný okruh Sella Ronda. Na něm můžete vyrazit buď po zelené, nebo po oranžové sjezdovce. Čeká vás tu 26 kilometrů sjezdů a nezapomenutelné výhledy na skalní masív Sella, který je zapsaný na seznamu UNESCO.

Foto: archiv Südtirol

Na dvousměrném okruhu Sella Ronda si můžete vybrat, zda zvolíte zelenou či oranžovou sjezdovku.

Sjezdy vás tu zavedou ke čtyřem dolomitským průsmykům: Grödnerjoch/ Passo Gardena, Sellajoch/ Passo Sella, Campolongo Pass a Pordoijoch/ Passo Pordoi/. Čekají vás prudké sjezdy, občasná stoupaní a mnoho sportovních i výletních zážitků. I tady sezóna trvá až do 7. dubna.

TIP: Den před koncem sezóny, tedy 6. dubna se koná nejdelší slalom světa – Gardenissima. Vyrazit fandit můžete do Gardenissimu ve Val Gardeně. Slalom vede z horských pastvin Seceda do údolí Col Raiser. Měří celkem šest kilometrů a je určen pro amatéry i profesionály. V minulosti se ho účastnili Ondřej Bank či Šárka Záhrobská. Letos bude hlavní hvězdou rakouská lyžařka Stefanie Moserová.

Prvotřídní lyžování na ledovci

Jestli patříte mezi náročné a vybíravé lyžaře, kteří už mají sježděno kdeco, jistě vás nadchne jeden z jihotyrolských ledovců – Sulden. Ledovec leží hned pod magickým vrcholem Ortler. Ten je s výškou 3905 metrů nejvyšším v Jižním Tyrolsku. Místní vesnice leží v úctyhodných 1900 metrech nad mořem.

Foto: archiv Südtirol

Na dvousměrném okruhu Sella Ronda si můžete vybrat, zda zvolíte zelenou či oranžovou sjezdovku.

Sulden je menší středisko, které nabízí pěkné a dlouhé sjezdovky. Celkem jich tu je okolo 40 kilometrů. Ale nejen lyžováním živ je člověk. Posezení na terasách horských chalup ocení návštěvníci především na jaře, kdy je déle vidět. Ve zdejších podmínkách je možné letos lyžovat dokonce až do 1. května.

TIP: Akce nazvaná Demoskishow proběhne mezi 10. a 31. březnem. Začne na sjezdovce Kanzel večer ve 21.30. Instruktoři budou během Demoskishow předvádět nejrůznější lyžařské techniky.

Kvalitní sníh zaručen

Lyžování v mokrém nebo zmrzlém sněhu se nemusíte bát v malém a celoročně otevřeném rezortu Schnalstal, který leží nedaleko Merana. Lanovky tu jezdí do výšky 3212 metrů. Areál vábí zkušené lyžaře na ledovcové sjezdování i na téměř celoroční podmínky vhodné k zimním sportům.

Foto: archiv Südtirol

Téměř celý rok je možné lyžovat ve vysokohorském rezortu Schnalstal.

Lyžovat můžete na 35 kilometrech sjezdovek, nebo na ledovci, na nějž vyjíždí gondola s kapacitou 80 osob. Dolů se pak svezete po osmikilometrovém sjezdu. Provoz letos končí 5. května a znovu začíná už 1. září.

TIP: V sobotu 20. dubna proběhne Ötzi Alpin Marathon 2013, což je extrémní triatlon vedoucí od už kvetoucích luk až na mrznoucí ledovec do výšky 3300 metrů nad mořem. Účastníci zdolávají tento terén na kole, v běžeckých botách a nakonec i na skialpech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám