Hlavní obsah

Pět států, kam nejezdíte. Ale měli byste

Novinky, Jakub Kynčl, Klára Fischleinová

Lotyšsko, Belize, Etiopie a Malajsie - pro velké množství Čechů velká neznámá. Páté do party Slovinsko je sice několikanásobně navštěvovanější, stále ale žije v nezaslouženém stínu blízkého Chorvatska. Někdy se vyplatí oddělit se od mas a hledat si dovolenou po svém.

Foto: David Ryneš, Novinky

Lotyšsko, Slovinsko, Belize, Etiopie a Malajsie - pětice zemí, které Češi přehlíží.

Článek

LOTYŠSKO 

Lotyšsko, prostředník mezi pobaltskými zeměmi, je nevytěženým turistickým pokladem. Nenápadný státeček s více než dvěma milióny obyvatel má návštěvníkům co nabídnout, jak v hlavním městě, kterým je Riga, tak i mimo něj. Nekonečné lesy a písečná pobřeží nadchnou každého, kdo utíká z města za odpočinkem v přírodě.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšské pláže baltského pobřeží jsou vesměs opuštěné a čekají na své objevení.

Například hluboké hvozdy na pobřeží Liv, kde se spojuje Baltské moře a Rižský záliv, skrývají řadu překvapení – specifické druhy rostlin, hub i živočichů. Vytoužené ticho naleznete za každou z mnoha písečných dun, za nimiž se lze schovat před větrem. Díky mělké vodě je místo vhodné i pro výlety a koupání s dětmi. Ty se tady rodičům jen tak neztratí, protože krajina je ve své většině rovinatá. Aktivnější cestovatelé se tu vyřádí v teniskách při běhu po pobřeží nebo na kolech.

TIP: Malebné ubytování nabízí zámeček ve městě Dundaga. Z nově zrekonstruovaných pokojů je krásný výhled do zámecké zahrady s amfiteátrem. Městečko navíc nabízí řadu tematických atrakcí, jakou je například ukázka výroby sýra a možnost jeho následné ochutnávky. Bon appetit!

BELIZE

Středoamerické Belize nacházející se mezi Mexikem a Guatemalou je i na evropské poměry malou zemí. Nevelká rozloha dosahující necelé třetiny České republiky je však paradoxně jednou z hlavních deviz této exotické lokality. Průzračný Karibik omývá východní hranice země se stejnou urputností, se kterou džungle znovu přikrývá nedávno odkrytá archeologická naleziště.

Foto: SuperBelize.com

V Belize se nachází obrovské množství mayských archeologických nalezišť.

Je až s podivem, že tento skrytý šperk Střední Ameriky v některých částech země stále odolává masovému turismu a odmítá se přizpůsobit ve všech směrech. Právě to dělá z této země přitažlivý unikát. Mayské ruiny, smaragdovo-tyrkysová barva moře a chutné levné jídlo - to jsou hlavní lákadla země, kam se vydá stále ještě méně než tisíc Čechů ročně.

TIP: Nepohybujte se městem Belize City v noci a cestujte spíše po malých městečkách a vesnicích, kde vás každý nadšeně uvítá. Rýže s kuřetem a fazolemi jsou zde národním jídlem, nebojte si jej tedy dát kdekoliv. A nezapomeňte na trochu pálivé omáčky.

SLOVINSKO

Je to až nelogické. Slovinsko je Čechům blíže než Chorvatsko. Jak na mapě, tak i lidsky. Slovinci jsou naší mentalitě neuvěřitelně blízcí a na rozdíl od části Chorvatů na nás nepohlíží skrz prsty, ba naopak. Slovinsko zatím vyhledávají stále spíše ti aktivnější z Čechů, kteří milují cyklistiku či túry po horách. Slovinci disponují i menším cípem moře, ale to není hlavní deviza této země. Tou je oblast Julských alp.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rafting na řece Soča je oblíbený zážitek akčnějších turistů.

Nejvyšší pohoří Slovinska neláká turisty jen svými vrcholky, z nichž nejvyšší je dobře  známý Triglav (2 863 m n.m.), ale také exkluzivním koupáním v jednom z vyhlášených jezer, kterými jsou Bohinj či Bled. Právě Bled je napájen podzemními vřídly, a tak je zde koupání v létě často ještě o mnoho příjemnější než u moře. Kuchyně je ve Slovinsku podobná jako v Chorvatsku, pokud tedy dostanete chuť na čerstvou rybku, vždy v nějaké restauraci uspějete.

TIP: Rafting na řece Soča uspokojí nejen aktivní milovníky adrenalinu, ale i rodiny s dětmi. Pozor jen na úroveň hladiny řeky. Z klidné plavby se tu v některých úsecích může stát i pořádné dobrodružství.

ETIOPIE

Africká Etiopie je kolébkou lidstva a domovem prastarých kultur a kmenů, na nichž globalizace nenechala zatím jedinou stopu. Lidé zde mluví dávnými jazyky a zdobí si těla pro nás někdy nepochopitelnými způsoby. Etiopie je se svými 70 milióny obyvateli jednou z oblastí, která i přes rychle se modernizující tendence světa zůstává ryzí. Právě to je na ní úchvatné a jedinečné.

Foto: Profimedia.cz

Hyení muž je jedním z turistických lákadel etiopského města Harar.

Místní do skal vytesané chrámy patří do světového kulturního dědictví UNESCO. Krajinu rozbíjí nejvyšší hory afrického kontinentu i nejhlubší a žhavá proláklina jménem Danakil. Ta je propadlá do hloubky více než 100 metrů pod mořskou hladinou. Mystická atmosféra opevněného města Harar, které má pro islámskou část Etiopie spirituální význam, je doplněná o turistické atrakce. Jednou z nich je třeba hyení muž, který u města chodí každou noc krmit hyeny.

TIP: Na jihu Etiopie mají evropští turisté často pocit, že se svezli strojem času. V jednotlivých zapadlých vesničkách lze slyšet až 85 jazyků s 200 dialekty a vidět reálně fungovat starodávné řemeslné techniky.

MALAJSIE

Malajsie může být pro konzervativnější evropské turisty pořádnou divočinou. Deštné pralesy, tajemné jeskyně, místní domorodci, orientální chrámy v kontrastu s mrakodrapy i nezkrotné horské masivy – to vše je esencí asijského světadílu zhmotněnou na členitém území Malajsie. Vybrat si tu správnou dovolenkovou lokalitu tak je dokonalý hlavolam.

Foto: Profimedia.cz

Hora Gunung Kinabalu sice dosahuje výšky přes 4 095 metrů, je ale turisticky dobře dostupná.

Jednou z možností, které stojí za zvážení, je severovýchodní část ostrova Borneo. O tu se dělí malajské federace Sarawak a Sabah. Hlavním městem Severního Bornea, rozloženého na ploše zhruba 76 tisíc čtverečních kilometrů, je Kota Kinabalu. Od místního letiště je možné vyrazit do těžko prostupných pralesních enkláv nebo do buddhistického chrámu Puu Jih Syh ve východní části ostrova.

TIP: Milovníci tajemna a úkazů mezi nebem a zemí by se měli vydat na víc než 4000 metrů vysokou horu Gunung Kinabalu, která vévodí oblasti Severního Bornea. Na jejím vršku podle místních rejdí duchové předků. Co je na tom pravdy si musí každý ověřit na vlastní kůži. Na první pohled děsivá výška je ve skutečnosti jen strašákem. Gunung Kinabalu je totiž světově nejsnáze zdolatelnou horou své velikosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám