Hlavní obsah

V nejchladnější vesnici světa přežívají nebezpečné mrazy stovky obyvatel

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojmjakon

Ve vesničce Ojmjakon v ruském Jakutsku bylo 26. ledna 1926, tedy přesně před 87 lety, naměřeno neuvěřitelných -71 stupňů Celsia. Tím si vysloužila titul nejchladnějšího obydleného místa na světě. V pátek ukazovaly teploměry v Ojmjakonu -39 stupňů Celsia. Pod bod mrazu tady ale teploty padají i v létě.

BEZ KOMENTÁŘE: V nejstudenější obydlené vesnici světa je v lednu průměrně -46 stupňů Celsia

 
Článek

Ojmjakon leží více než 5000 kilometrů severovýchodně od Moskvy, přes 2000 kilometrů od Vladivostoku a necelých 500 kilometrů od břehů Ochotského moře. Vesnici, poměrně odříznuté od civilizace, se jinak také říká sibiřský pól chladu. Nelze se divit, protože maximální teploty tady v lednu dosahují -16,5 stupňů Celsia, minimální se houpou na hranici minus 65 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Ojmjakon má zhruba 750 obyvatel.

Přestože se tu v letních měsících počasí podobá českému jaru, teploty se občas znovu nakloní k bodu mrazu, často propadnou i pod něj. Moc dlouho se zkrátka otužilí obyvatelé Ojmjakonu, kterých tu žije přibližně 750, neohřejí. Je těžko pochopitelné, jak zvládají v nebezpečných mrazech žít a fungovat.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Děti nechodí do školy jen ve dnech, kdy teploměr ukáže venku větší mráz než -50 stupňů Celsia. Pastevcům mrznou řasy i oblečení zvlhčené párou, jež jim jde od úst, i tak ale vyhánějí dobytek ven. Jejich život zkrátka záhadným způsobem ignoruje počasí.

Foto: Profimedia.cz

V mrazech, které jsou v Ojmjakonu, zamrzne v mžiku cokoli alespoň trochu vlhkého.

Zásoby všeho, co potřebují k životu v krušných mrazivých podmínkách, dovážejí z asi 30 kilometrů vzdálené vesnice Tomtor, kde funguje menší letiště určené právě pro účely zásobování. Buď dovážejí, nebo vyrábějí sami. Místní obyvatelé umějí například ze soba zužitkovat skoro všechno – maso, kožešiny i mléko. Bez dokonalé orientace v přírodě by tady koneckonců nepřežili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám