Hlavní obsah

Od zimního výstupu na hrad Helfštýn neodradilo turisty ani deštivé počasí

Právo, Miloslav Hradil

Velký zájem turistů vyvolal v sobotu i přesto, že pršelo, letošní 36. ročník zimního výstupu na středověký hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Přišlo jich sem celkem 1380.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ani deštivé počasí neodradilo turisty od výšlapu na hrad Helfštýn

Článek

„Vzhledem k počasí byla účast velmi dobrá. Mysleli jsme si, že to bude horší,“ řekl Právu jeden z hlavních pořadatelů akce Jiří Švec z Přerova. Sešli se tu podle něj turisté nejen z blízkého okolí, ale například i z Karviné, Bohumína, Uherského Hradiště, Zlína, Ostravy, Otrokovic, Pardubic i řady dalších míst. Objevili se i návštěvníci z Polska a jedna turistka přijela na hrad až z německého Mnichova.

„Akce, kterou každoročně pořádá první lednovou sobotu Klub českých turistů, je zajímavá mimo jiné tím, že je vlastně vždy jedinou příležitostí, kdy může veřejnost hrad navštívit v době od konce listopadu do počátku března,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Projít si hrad právě v tomto období má přitom určité kouzlo a skalní turisté chodí na výstup za každého počasí. „Letošní déšť zřejmě odradil hlavně rodiny s dětmi, zvláště ty ze vzdálenějších míst, pro které je akce celodenním výletem,“ konstatoval kastelán.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Deštivé počasí trápilo účastníky výstupu po celý den

„Skalní jádro zůstalo a ukázalo se, že natěšené turisty ani trocha deště neodradí, zvláště, když výšlap na Helfštýn je nádhernou tradicí,“ řekl Právu starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník), který na hrad přišel spolu se skupinou kamarádů lesem z Hranic.

„Jsem tu již podesáté a určitě ne naposledy. Vždy se tu setkám s příjemnými lidmi a ani ta letošní trocha deště mi nevadila. Vystoupal jsem i na Husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí,“ svěřil se Právu třiapadesátiletý Jan Kovář z Přerova.

Někteří i běželi

„Každý si může zvolit trasu podle své kondice. Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydali i letos pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou, Hranic nebo z Přerova. Někteří celou trasu běželi,“ uvedl Švec.

Pohnutky k účasti na akci mohou být podle něj různé. Někteří lidé chtějí udělat něco pro své zdraví a shodit třeba i nějaké to přebytečné kilo při delší túře zimní krajinou, jiní vítají příležitost udělat si menší výlet na hrad. „Někoho lákají i pěkné pamětní diplomy, razítka či odznaky, které mohou získat. I letos byly nové,“ poznamenal Švec.

Loni podle Laura zavítalo na Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě, zhruba 81 tisíc návštěvníků. Tradičně největší nápor zvládal poslední srpnový víkend, kdy se tu uskutečnil 31. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Přišlo se na něj podívat přibližně 9500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám