Hlavní obsah

V Drážďanech si mohou turisté poslechnout hrající okapy

Novinky, Lucie Poštolková

To, že by měl dům mít okapy je samozřejmost. Atypickou turistickou atrakci z tohoto praktického doplňku každé budovy však vytvořili v Drážďanech. Němečtí umělci, pravděpodobně zapálení do hudby, vymysleli systém okapů, který v dešti hraje pro lepší náladu.

Dům s děšťohrou

 
Článek

Dům s extravagantní fasádou laděnou z několika odstínů modré a zelené obepíná soustava okapů. Různě široké trychtýře a trubky vytváří "stoprocentně přírodní" melodie. S nápadem přišli designér nábytku Christoph Roßner, sochařka Annette Paulová a sochař Andre Tempel. Podle serveru Inhabitat.com se inspirovali architekturou v Petrohradě.

Na první pohled vypadá stavba ve čtvrti Neustadt dokonale, ale během podzimních dešťových dnů se tu majitelé ani sousedé asi moc nevyspí.

Dvůr umění

Domu s okapy říkají Hof der Elemente. Je součástí komplexu Kunsthof (Dvůr umění), k němuž patří také Hof der Fabelwesen - Dvůr pohádkových bytostí. Ten zdobí mozaiky s fantaskními postavami. Dále návštěvníci mohou obdivovat žlutou stěnu osázenou hliníkovými plíšky, jež odráží světlo, proto se místu také říká Hof des Lichts (Dvůr světel). Pokud se tu zdržíte déle, můžete se uchýlit do zdejší restaurace.

Do pasáže Kunsthof se dostanete tramvají číslo 3 ze stanice Albertplatz, nebo linkou 7 a 8 ze stanice Bischofsweg či Str. Bautzner / Str Roth, kam jezdí 6 a 11. Nejblíž máte Görlitzer Straße, kde staví 13.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám