Hlavní obsah

Nový mostek přes řeku Vydru postavili v místech, kde chodil Klostermann

Právo, Vladimír Vácha

Zhruba třicet metrů dlouhý nový most přes Vydru nedaleko Turnerovy chaty u Srní na Klatovsku v místech, kudy chodil Karel Klostermann, bude už brzy sloužit turistům, kteří vyrazí na výlet do této části Šumavy.

Foto: Pavel Pechoušek

Kovovou konstrukci mostku usadili dělníci na místo ve středu.

Článek

„Jedná se o jednu z posledních velkých investičních akcí správy parku v tomto roce. Část investic jsme museli kvůli nedostatku peněz zastavit, ale most přes Vydru se naštěstí podařilo zdárně dokončit,“ uvedl náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Jiří Kvapil. Podotkl, že náklady na jeho stavbu vyšly na 2,5 miliónu korun a peníze na projekt se podařilo získat ze Státního fondu pro životní prostředí.

Most stojí v jedné z turisticky nepřitažlivějších částí Šumavy nedaleko místa, kde kdysi stávala Hálkova chata.

Foto: Pavel Pechoušek

Kovovou konstrukci mostku usadili dělníci na místo ve středu.

„Stojí na místě, kde byla v minulosti lávka přes Vydru, po níž kdysi chodil i spisovatel Karel Klostermann. Místo leží na stezce, spojující Modravu s územím okolo Čeňkovy pily,“ popsal Právu lokalitu, kde most stojí, ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

U přemostění končí i Naučná stezka Karla Klostermanna, která vede z Rokyty na Srní. Turisté, kteří sem došli, dříve chodili lesem první zónou ochrany přírody po břehu řeky až ke staré lávce a tudy přešli Vydru.

„Teď přejdou přes nový most a nebudou nekontrolovaně chodit po neoznačené stezce přísně chráněným územím první zóny,“ zdůraznil ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám