Hlavní obsah

Češi vybírají exotické dovolené - vede Egypt, Emiráty a Dominikánská republika

Novinky, lap

Češi vybírají exotické dovolené před nadcházející zimou, jejich zájem se oproti loňsku zvýšil jen nepatrně. "Na prvním místě je Egypt, pokud se za exotiku dá považovat, na druhém jsou Spojené arabské emiráty, následuje Dominikánská republika, Thajsko, Maledivy, Kuba, Keňa a pak Mauricius, a to napříč trhem," uvedl Petr Čermák, manažer serveru Sdovolená a Sletenky.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Macao v Dominikánské republice

Článek

Hlavní otázkou zůstává, které destinace považujeme za exotiku. Pro někoho to jsou Kanárské ostrovy nebo Dubaj, pro jiného se nejedná o nic výjimečného. Popularita jednotlivých destinací se liší i podle typu cestovní kanceláře.

Za Asociaci cestovních kanceláří ČR (ACK) shrnuje zájem Čechů o dovolenou přes zimu Jan Papež: "Nejnavštěvovanější exotickou zemí je bezesporu Thajsko, které má obrovské množství věrných klientů a stává se stále častěji i výchozím bodem pro objevování dalších destinací (Barma, Laos, Kambodža). Spojené arabské emiráty (Dubaj, Sharha, Abu Dhabi) jsou pokládány za nejbližší exotiku (kolem pěti hodin letu) a především v podzimních a jarních měsících sem míří stovky českých klientů. Stálicí je Srí Lanka a Maledivy, a dosud nedoceněnou a opomíjenou destinací, která se probouzí a začíná dobývat náš trh, je Indie."

Foto: Profimedia.cz

Přístav v Dubaji

Z afrických destinací je podle Papeže nejnavštěvovanější Keňa, dále pak Tanzanie, Jihoafrická republika, Seychely, Mauricius a Namibie. Pokud tedy nebudeme počítat severoafrické Tunisko, Egypt a Maroko za exotiku.

"Nesmíme také zapomínat na stále rostoucí popularitu Spojených států amerických, která ještě vzroste díky přímé lince mezi Prahou a Miami," dodal tiskový mluvčí asociace Papež.

Levnější zájezdy

Nepatrně vyšší zájem o exotické dovolené přes zimu je následkem nižších cen, lidem se vrací chuť cestovat díky opadnutí největší vlny ekonomické krize a zároveň nahrazují tradiční destinace, které již navštívili několikrát, exotickými, řekl Novinkám Jan Osúch z CK Fischer.

Dále uvedl, že mezi jejich klienty jsou nejpopulárnějšími destinacemi Mauritius, Dominikánská republika, Kuba, Maledivy, Mexiko, Thajsko a Spojené arabské emiráty. Nově Češi objevují také zábavní parky na Floridě, jako třeba Disney World.

Na prvním místě pomyslného žebříčku klientů CK Exim tours je letos Mexiko. Na druhé pozici se drží Dominikánská republika, o kterou mají Češi letos dvojnásobný zájem, uvedl Stanislav Zíma, marketingový ředitel CK Exim tours.

Podle Zímy se lidé také rádi vrací na Kubu, ostrov Isla Margarita, do Zanzibaru nebo Keni. Letošní novinkou je Jamajka a celoročně i Kapverdské ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám