Hlavní obsah

Olomoucké výstaviště nabízí vůně a chutě podzimu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 300 vystavovatelů a prodejců z Česka, Slovenska a Polska představuje své produkty od čtvrtka na olomouckém výstavišti, kde byl zahájen podzimní zahradnický veletrh Flora. Největší akci svého druhu v Česku tradičně doprovázejí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zájem návštěvníků podzimní Flory budí mj. i špičkové výpěstky ovoce.

Článek

Hlavní expozice, která nese motto Hravý podzim, představuje v pavilónu G pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech, Moravy a Slezska výpěstky nejlepších tuzemských pěstitelů ovoce a zeleniny. Expozici ozvláštňují různé pohádkové bytosti. Součástí nabídky je tu i přehlídka typických květin podzimu, zajímavých odrůd tykví nejrůznějších tvarů a barev i odrůd českého česneku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Tradičním výstavním sortimentem na pozimním veletrhu Flora je zelenina.

Společnou expozici krajových odrůd ovoce, různých druhů zeleniny, a to včetně jedlých tykví, připravili pro návštěvníky členové Českého zahrádkářského svazu v pavilónu H.

„Na své si tu přijdou zejména drobní zahradníci a zahrádkáři, vracející se k pěstování starých, odolných odrůd ovoce, které už pro velkopěstitele nejsou zajímavé a na trhu se neobjevují,“ uvedl manažer veletrhu Vojtěch Zahradník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V expozici nechybějí ani včelařské produkty, potřeby a pomůcky, milovníky lesa pak jistě potěší výstava hub. „V zahrádkářské poradně mohou zájemci získat i cenné pěstitelské rady,“ poznamenal Zahradník.

Ovocným školkařským výpěstkům vyhradili pořadatelé venkovní plochy výstaviště u pavilónu G a v palmovém skleníku mohou návštěvníci spatřit exponáty ze soutěže v aranžování květin na téma létajícího draka.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci najdou na výstavišti i expozici hub.

Flora potěší i tentokrát také gurmány, a to díky sedmnáctému festivalu gastronomie a nápojů Olima. Patří mu pavilón E a nová montovaná hala, kterou návštěvníci najdou naproti pavilónům G a H.

„Milovníci dobrého a zdravého jídla se mohou těšit na kvalitní produkci domácích potravinářských firem, včetně výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje,“ konstatovala manažerka Olimy Jana Jirovská. Pro laickou veřejnost jsou na výstavišti připraveny Dny moravských vín s ochutnávkami produktů z jednotlivých vinařských podoblastí Moravy. Zajímavou podívanou pak nabízejí kuchařská a cukrářská klání studentů středních odborných škol.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jak hravý může být podzim, ukazují organizátoři podzimního veletrhu Flora mj. i na venkovních plochách.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Zahradnické trhy

„Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní pěstitelé z Česka a Slovenska přihlásili rekordních 374 vzorků pálenek z nejrůznějšího ovoce,“ řekla Právu mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Zahradnické trhy nabízejí na volných plochách výstaviště pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Součástí akcí na výstavišti je i rozsáhlý doprovodný program. Jeho součástí bude například v sobotu akce Oslavy lesa na Floře, která má přiblížit bohatství olomouckých lesů, práci lesníků či ochranu přírody.

Výstavní akce potrvají na olomouckém výstavišti do neděle. Jeho brány budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám