Hlavní obsah

Uzbecká cestovka láká turisty do Bulharska mapou z roku 893

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia/Taškent

Uzbekistán nemá stejně jako Česko přístup k moři, a proto také mezi nejoblíbenější letní dovolené patří právě opalování a odpočinek na mořském pobřeží. Uzbecká cestovní kancelář PBT láká turisty na dovolenou v Bulharsku mapkou, která zachycuje území této balkánské země v roce 893. Tehdy k bulharské říši patřily rozsáhlé oblasti dnešního Rumunska, Makedonie, Albánie, Řecka a Srbska.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté písky v Bulharsku

Článek

Díky uzbecké štědrosti bulharské hranice končí na březích Jaderského a Egejského moře. Mapka také zdůrazňuje, že součástí Bulharska je i Sedmihradsko, které dnes patří Rumunsku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Některá média posměšně informují, že Uzbekové propagují "národní sen Bulharů o znovusjednocení" z počátku 20. století. Počínání cestovní kanceláře sice vyvolává v Bulharsku úsměvy, podle agentury APA se ale mnozí obávají možného hněvu "násilně" připojených sousedů. Kritické hlasy zaznívají především z Makedonie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám