Hlavní obsah

Na Islandu se turistům otevírá nitro magického vulkánu Thrihnukagigur

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island se stal synonymem nespoutané přírody, krajinou zřídel a aktivních sopek. A právě zde se mohou turisté podívat do nitra vyhaslé sopky Thrihnukagigur. Již čtyři tisíce let spící vulkán se nachází v chráněném území přírodního parku Bláfjöll, zhruba 20 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Reykjavík a 136 kilometrů od vulkánu Eyjafjallajökull.

BEZ KOMENTÁŘE: Cesta do nitra spící sopky Thrihnukagigur

 
Článek

Nová turistická atrakce měla trvat jen do konce července, pro velký zájem byla ale prodloužena až do 20. srpna. U státu, který na sebe předloni upozornil výbuchem sopky, to rozhodně stojí za pozornost.

Cestovní kancelář garantuje bezpečnost

Pro někoho však tento projekt může znít jako nepříliš rozumný a poměrně rizikový, jak podotýká list Daily Mail, který zprávu přinesl. Island je totiž známý nejen jako země ledovců, ale především jako území sopek, kde erupce nejsou ničím vzácným.

Stačí si vzpomenout na známý výbuch vulkánu Eyjafjallajökull z března 2010. Do ovzduší se dostal sopečný popel, který silně ochromil evropskou leteckou dopravu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místní cestovní kancelář 3H Travel, která výlety organizuje, si je však jistá bezpečností a návštěvníky uklidňuje, že probuzení "Kráteru tří vrcholů", jak zní v překladu originální název (obsahuje totiž tři samostatné komory s magmatem), opravdu nehrozí. Přesto to pro méně statečné jedince nemusí být pouze zážitkem úžasným a nevšedním, ale také trochu stresujícím.

Výtahem do sopečného hrdla

Turisté musí nejprve přes lávové pole vyšplhat kolem tří kilometrů vzhůru na úbočí. Na dno kráteru, tedy do hloubky 120 metrů pod vrcholem, je sveze speciální otevřený výtah s rozměry čtyři krát čtyři metry.

Taková přístupnost sopek, ač rovněž nečinných, není běžná. Obvykle totiž láva po poslední erupci vulkán nahoře uzavře, kdežto u Thrihnukagiguru stékala po stěnách. Proto je možné se spustit do stodvacetimetrové hloubky a obdivovat hru barev, které vytváří dojem interiéru středověké katedrály. Exkurze trvá pět až šest hodin, její součástí je i přednáška o sopečných činnostech.

Cestovní kancelář pořádá denně čtyři cesty, zúčastnit se nemohou děti mladší 12 let. Tato "cesta do středu Země" přijde na 37 tisíc islandských korun, což při současném kurzu dělá něco přes 5800 Kč. Zpáteční letenku z Prahy do Reykjavíku lze pořídit od 8000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám