Hlavní obsah

Vzácné dřevěné domy ve Vlkolínci chrání celoplošný zákaz kouření

Právo, Ivan Vilček
Vlkolínec

Kuřáci to mají ve slovenském Vlkolínci těžké. V obci s nádhernými dřevěnými domy, národní kulturní památkou, platí od letošního června celoplošný zákaz kouření.

BEZ KOMENTÁŘE: VlkolínecVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

K tomuto kroku přistoupili radní po březnovém katastrofálním požáru hradu Krásna Hôrka. Zničení střechy vzácného hradu způsobil nešťastný pokus dvou dětí zapálit si možná první cigaretu v životě.

Na domácí nemysleli

Vlkolínec spravuje město Ružomberok a zdejší radní se usnesli, že od června 2012 bude v obci platit celoplošný zákaz kouření. „Turistům se to snadno dodržuje. Zapálí si před vstupem do obce a po odchodu si mohou opět zapálit. Ale co máme dělat my, místní kuřáci?“ ptá se Erika Bradiaková.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kuřačku Eriku Bradiakovou zákaz naštval.

Na zákaz kouření upozorňují návštěvníky tabule u vstupu do obce i v samotném areálu. „Na parkovišti nedávno vystoupil z automobilu český turista a okamžitě si zapálil. Jak uviděl tabuli se zákazem, cigaretu poslušně típl. Turisté chápou, že naše dřevěné domky je potřeba chránit,“ pochvaluje si Bradiaková.

Turista na toaletě

Její dcera říká, že ve Vlkolínci je už i tak dost věcí, které život místních obyvatel omezují. „Turisté nám běžně vchází do domu. Nechápou, že Vlkolínec není neobydlený skanzen. Už se stalo, že najednou z naší toalety vycházel turista a hrozně se divil, že v domě bydlíme.“

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zákaz kouření řeší většina místních tak, že si zapálí doma a venku se snaží nekouřit. „Nedávno jsem vyšla z domu s cigaretou a turista mě okřikl, že tady se kouřit nesmí. Měla jsem chuť mu říct, ať to zkusí jako kuřák vydržet celý den,“ mávne rukou další obyvatelka obce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prodavač suvenýrů zde provozuje svůj krámek už devět let. Je rovněž kuřák a otázky ohledně zákazu ho pořádně vytáčí. „Už s tím přestaňte. Se zákazem mám už i tak dost potíží, než abych to stále dokola vysvětloval,“ říká podrážděně. Bydlí v Ružomberku, ale pracovní doba bez cigarety je pro něho utrpením.

„To víte, že mě to štve. Celoplošný zákaz kouření pro každého je blbost,“ dodává. Turisté berou omezení konzumace tabáku většinou s pochopením. „Jsou to vzácné stavby, je potřeba je chránit,“ říkají návštěvníci z Maďarska. „Na zákaz nás upozornili u pokladny a nemáme s tím žádný problém,“ dodávají.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Velká Fatra- Vlkolínec.

Česká turistka by zavedla celoplošný zákaz kouření všude. „Pokud si někdo chce zničit zdraví, ať kouří doma, ale ať neotravuje život jiným na veřejnosti,“ říká bojovně naladěná. Zaváhá nad informací, že zákaz kouření musí dodržovat i místní kuřáci. „Tak nemají kouřit vůbec,“ dodává nakonec.

Hospoda je bez kouře

Zamotanou hlavu má zdejší hospodský. Vždyť k pivu by cigareta šmakovala. Hospoda

má však zahrádku, která je umístěna na soukromém pozemku a teoreticky by se zde kouřit dalo. Pod hrozbou pokuty ve výši 33 eur (840 Kč) to však zatím nikdo raději neriskuje.

Když procházíte mezi nádhernými dřevěnými domy, nelze si nevšimnout hasičských hydrantů, umístěných téměř na každém kroku. „To víte, oheň je prevít, mohl by nám zničit celou obec. Musíme být připraveni na všechno,“ vysvětluje jeden z obyvatelů obce. V obci žije pouze 19 stálých obyvatel. Většina domů je neobydlených, ale jsou nadále krásně udržované.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jen šest domů je trvale obydlených. Starší se nad zákazem kouření usmívají a vzpomínají, že staré dřevěnice neměly komíny a oni mohli v minulosti tisíckrát vyhořet. Mluvčí města Ružomberok Michaela Milá však zdůrazňuje, že Vlkolínec je památková rezervace lidové architektury.

„Musíme to vnímat jako živé muzeum a galerii,“ dodala. Vlkolínec je zapsaný v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Ročně obec navštíví několik desítek tisíc turistů z celého světa.

Foto: TJ, Právo

Naposledy plameny řádily v roce 2008

  • Zatím poslední požár zde měli v roce 2008.
  • Na Štěpána vyhořela jedna chalupa.
  • Požár způsobil zkrat v elektroinstalaci.
  • Domy v obci stojí blízko u sebe a hrozilo, že požár se rozšíří na další objekty.
  • Navíc, hasiči měli problémy dostat se do obce po strmé, tehdy zledovatělé silnici.
  • Naštěstí se šíření ohně podařilo zabránit.
  • Tato zkušenost a smutný osud hradu Krásna Hôrka byly hlavní příčinou schválení protikuřáckého nařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám