Hlavní obsah

Šternberk se pyšní unikátní Expozicí času

Právo, Miloslav Hradil

V Česku naprosto unikátní Expozicí času se pyšní od loňského listopadu Šternberk na Olomoucku. Vznikla v bývalém Domě osvěty a výjimečná je záběrem od vesmírného zrození času až k atomovým hodinám.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Přirozenou součástí Expozice času je i hodinářská dílna.

Článek

Stálá Expozice času nahradila bývalé muzeum časoměrné techniky, které bylo koncem minulého století přestěhováno ze šternberského hradu do Olomouce. Zahrnuje přitom kromě historických hodin vše, co s časem souvisí.

Mistrně využívá možností audiovizuální techniky a nabízí příběh, který spojuje dějiny Země a celé naší civilizace. Příchozí do něj vtáhne již úvodní část, v níž se projdou pod pomyslnou hvězdnou oblohou a mohou sledovat vývoj sluneční soustavy od velkého třesku, kdy před téměř 14 miliardami let začal odtikávat čas. Místnosti dominuje pět kamenů připomínajících Stonehenge, jednu z nejpozoruhodnějších staveb na světě.

Vodotryskové atomové hodiny z Greenwiche

„Právě vesmír dělá zřejmě na návštěvníky největší dojem. Lidé si již v úvodní části prohlídky uvědomí, že čas je to, co je obklopuje a éra je jen malým zlomkem historie naší planety," řekl Právu Libor Svoboda, ředitel Městských kulturních zařízení ve Šternberku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Mezi unikáty patří domácí orloj z roku 1876.

Myšlenka vzniku Expozice času, jejíž vybudování přišlo na zhruba 63,5 miliónu korun, uzrávala ve Šternberku jedenáct let, a to nejen v souvislosti s přesunem bývalého muzea. Ve městě, kde v letech 1947 až 2000 působil podnik Chronotechna a které se může pochlubit velkou tradicí hodinářství, vnímají, že je třeba ji připomínat.

Prohlídková trasa Expozice času zahrnuje 10 místností, v nichž je umístěno zhruba 250 exponátů. Návštěvníci tu najdou spoustu zajímavostí. Navíc jim trasa nabízí i poučení. Leccos se tu dovědí nejen o procesu vzniku vesmíru a času, rozdílnosti kalendářů a času v různých kulturách různých dob, ale i o vývoji nejstarších hodin a principech měření času.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Součástí výstavy je i množství historických hodin.

Prostor tu mají například i nejrůznější mechanické, elektrické a elektronické hodiny, ale i budoucnost času či fenomén hodinářství ve Šternberku a v olomouckém regionu. Zajímavostí je mj. model cesiových vodotryskových atomových hodin, které poskytlo britské Národní námořní muzeum v Greenwichi, nebo domácí orloj z roku 1876.

Zkoušet a sahat se smí

Upoutává i maketa Hubbleova vesmírného dalekohledu, který na oběžnou dráhu Země vynesl v roce 1990 americký raketoplán Discovery. Je v ní zabudována webová kamera. Lidé se mohou sami vyfotit a přímo z expozice poslat svůj snímek elektronickou cestou svým přátelům třeba i na opačném konci světa.

Návštěvníci si mohou vlastníma rukama také vyzkoušet fungování mechanických hodin, nahlédnout do dobové hodinářské dílny a zhlédnout i audiovizuální ukázky té nejmodernější světové hodinářské výroby.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Expozice času vznikla v objektu bývalého Domu osvěty ve Šternberku.

Protože čas je tématem, které kromě vědy a techniky ovlivňuje také kulturní a společenské hodnoty, ukazuje expozice mj. to, jak se čas projevoval v módě od pravěku do současnosti, jak ovlivňoval medicínu, hudbu či výtvarné umění. „Chtěli jsme jít za horizont hodin, proto jsme zvolili širší téma času,“ uvedl k tomu Ladislav Kopecký ze studia Createam, které bylo pověřeno realizací projektu.

Zajímavostí mj. je, že expozice je doplněna o vybrané citáty, které přibližují názor na čas z pohledu významných osobností; úryvky z poezie pak posouvají zdánlivě technické téma do světa imaginace.

„Čas je veličina, která je průsečíkem mnoha vědních disciplín, společenských proměn a kultur. Je trvalou výzvou pro fyziky, matematiky, filozofy, umělce, řemeslníky, astronomy i kosmology našeho světa. Z toho také vyšla i koncepce expozice,“ poznamenal Kopecký.

Návštěvník tu skutečně najde mnoho úhlů pohledu, které čas umožňuje. Exponáty do Expozice času poskytly mj. Vlastivědné muzeum v Olomouci, pražské Národní technické muzeum, Židovské muzeum či Obuvnické muzeum ve Zlíně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Lidé si mohou v Expozici času prohlédnout i barokní glóby.

„Podařilo se nám také navázat spolupráci s více než dvaceti muzei a institucemi po celém světě, které nám poskytly mimo jiné podklady a práva užití k výrobě replik a vyobrazení,“ konstatoval Kopecký.

Česko-polský projekt

Expozici času, která nese v podtitulu název Od Velkého třesku k atomovým hodinám, uvedl do života mezinárodní česko-polský projekt Cestování časem za účasti Olomouckého kraje. Česko-polskou vzájemnost a spolupráci na výstavě symbolicky propojuje světová osobnost polského kněze, matematika, astronoma a lékaře Mikuláše Koperníka, který v roce 1514 umístil Slunce do středu svého kosmologického modelu a planety nechal obíhat kolem něj. Vytvořil teorii soustavy heliocentrické, ve které Země obíhá kolem Slunce a navíc se otáčí kolem vlastní osy.

Atraktivní je nejen vlastní Expozice času, ale i prostory, kde se nachází, protože dům v centru Šternberka patří k nejstarším ve městě. Stál zde již na začátku 16. století.

Zajímavé přitom je, že byl v minulosti zatížen povinností ubytovávat vojsko, takže o něj nebyl mezi měšťany příliš velký zájem a po většinu století byl majetkem obce, která financovala jeho provoz.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci se mohou seznámit i s tím, jak se v čase měnil způsob odívání.

První písemně doložený majitel byl z českého rodu pánů z Miličína. V domě pak v minulosti pobývaly i významné osobnosti. V únoru 1620 tu byl například krátce ubytován král Fridrich Falcký s manželkou a 19. listopadu 1805 zde posnídali rakouský císař František I. a ruský car Alexandr I., když jejich vojska táhla ke Slavkovu. Před čtrnácti lety byl objekt se stavebními prvky mnoha stylů prohlášen za kulturní památku.

Zabaví se i děti

Expozice času nabízí celoročně mj. i různé animační programy pro děti. „Jsou hravé i vzdělávací. K těm druhým patří například programy o císaři Rudolfu II. či astronomii,“ poznamenal Svoboda. K hravějším bude podle něj patřit i Muzejní noc, kterou v expozici uspořádají 3. srpna od 21. hodiny až do půlnoci. Účastníci budou hledat ztraceného medvěda.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Stroj času na Hlavním náměstí ve Šternberku.

Kdo chce strávit ve Šternberku více času, může návštěvu Expozice času spojit s prohlídkou zdejšího hradu, kde spatří kromě skvostných historických interiérů mj. každoročně aktualizovanou stálou expozici Liechtensteinská dominia střední Moravy, či nevšední výstavu, která představuje slavné postavy a momenty z historie na originálních modelech panenky Barbie a Kena. Ta potrvá do konce září.

Kdy, jak a za kolik

  • Do Šternberka, který leží 18 kilometrů od Olomouce, se snadno dostanete autem i vlakem. Vedou tu i cyklistické stezky. 
  • Expozice času je otevřena celoročně, denně kromě pondělí. Od října do dubna od 10 do 16 hodin, až do konce září od 10 do 17 hodin, mimo sezónu do 16 hodin. Pro nahlášené a organizované skupiny je možné otevření expozice kdykoliv. 
  • Za prohlídku zaplatí dospělí 80 korun, důchodci, žáci, učni, studenti a držitelé ISTC či ISIC karet 50 korun. Volný vstup mají mj. děti do 6 let a ti, co předloží Olomouc region Card i držitelé průkazu ZTP. Různé slevy mají skupiny návštěvníků. Dvacet korun si naopak musí připlatit ti, kteří chtějí absolvovat komentovanou prohlídku.

Cestou na hrad by pak návštěvník neměl minout Stroj času na Hlavním náměstí, který je jednou z připomínek hodinářské tradice ve Šternberku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám