Hlavní obsah

Olomoucký kraj zná svých sedm divů, první místo patří elektrárně Dlouhé stráně

Právo, Miloslav Hradil

Přečerpávací vodní elektrárna (PVE) Dlouhé stráně se stala vítězem prvního ročníku ankety 7 divů Olomouckého kraje. Hlasovalo pro ni 801 z celkem 4135 respondentů, kteří se do ní zapojili. Na druhém místě se umístily Rychlebské stezky (725 hlasů) a na třetím Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách (456). Výsledky byly vyhlášeny v pondělí.

Foto: Archiv, Právo

Horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně se rozkládá na ploše přes 15 hektarů v nadmořské výšce 1350 metrů.

Článek

Sedmičku divů kraje doplňují ještě hrady Bouzov (310) a Helfštýn (254), Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem (201) a olomoucké tvarůžky (175). Teprve na osmém místě se se 169 hlasy umístil Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Olomouc - radnice a Sloup Nejsvětější trojice

Do ankety, kterou připravilo olomoucké hejtmanství, se mohli lidé zapojit prostřednictvím speciálních webových stránek www.7divuOK.cz. Vybírat přitom mohli z jednadvaceti navržených pamětihodností či technických památek.

Mezi nimi nechyběly mj. například olomoucké barokní kašny, arcibiskupský palác, hrad Šternberk, varhany v chrámu sv. Mořice v Olomouci, Ruční papírna ve Velkých Losinách či Zbrašovské aragonitové jeskyně spolu s nedalekou hranickou propastí, která je nejhlubší v Česku.

Foto: Archiv, Právo

Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Výběr nominovaných byl svěřen odborníkům na cestovní ruch. „Snahou přitom bylo, aby se mezi nimi objevily nejen nejvíce atraktivní památky, které jsou v obecném povědomí, ale i takové, které jsou sice atraktivní, ale tak trochu pozapomenuté. Chtěli jsme tím mimo jiné prezentovat, že příležitostí k návštěvě Olomouckého kraje je mnoho,“ řekl novinářům olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Mezi nominovanými tak bylo například i pravěké hradisko Obersko nedaleko Loštic, které bylo osídleno již před třemi tisíci lety a dodnes skýtá návštěvníkům nevšední pohled do okolí. To se nakonec umístilo na 19. místě, když získalo 48 hlasů.

Foto: Petr Marek, Právo

Rychlebské stezky nabízejí unikátní síť cyklostezek pro bikery v okolí Černé Vody na Jesenicku.

PVE Dlouhé stráně dominovala hlasování od počátku září, kdy bylo spuštěno. „Její vítězství není pro mě velkým překvapením. Jde o zajímavost, kterou se nemohou pochlubit nikde jinde u nás,“ zdůraznil Tesařík.

Již v roce 2005 se PVE Dlouhé stráně zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Ocitla se tak mezi nejvýznamnějšími českými památkami jako jsou hrad Karlštejn, Pražský hrad či zámek Hluboká. V samotném finále hlasování se tehdy stala dokonce největším divem ČR, když získala téměř 120 tisíc hlasů.

„Vítězství v anketě Olomouckého kraje nás velmi potěšilo. To, že si elektrárna získala nynější velkou oblibu, i když v době její stavby měla hodně odpůrců, přičítám tomu, že se podařilo vytvořit technický unikát, který je vhodně zakomponován do okolní jesenické přírody,“ konstatoval ředitel organizační jednotky Vodní elektrárny ČEZ Zdeněk Saturka.

Například letos již podle něj do elektrárny zavítalo na exkurze zhruba 45 tisíc návštěvníků a dalších zhruba 25 tisíc lidí si prohlédlo jen její horní nádrž. Stavba byla uvedena do provozu před 15 lety. Jde o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku. Výškový rozdíl mezi jejími nádržemi je přes 510 metrů.

Foto: Právo

Hrad Bouzov

Novou anketu inicioval hejtman Tesařík, který se s podobnou akcí setkal při pracovním jednání zástupců českých a moravských krajů s představiteli slovenských žup, které proběhlo v květnu v Trenčíně.

Hejtmanství počítá s pořádáním ankety i v příštím roce, skupina navržených památek se ale pozmění. „Už nyní máme řadu podnětů a nominací od občanů na příští ročník,“ dodal Tesařík. Letošní výsledky bude kraj propagovat v celostátní kampani mimo jiné i na nádražích a ve vlacích ČD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám