Hlavní obsah

V Ostravě dokončili orloj, spustí ho v půlce února

Právo, Aleš Honus

Pohádkový orloj, který se má stát novou turistickou a kulturní atrakcí Ostravy, už je dokončen. Od středověkého pražského orloje se ale ten ostravský liší. Místo astronomického ciferníku je na něm světélkující hvězdná obloha a v otevřených dvířkách se neukazuje dvanáct apoštolů, ale šest pohádkových postaviček – král, královna, čert, anděl, smrtka a kašpárek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravský orloj už je zprovozněn, musí se do něj ale ještě nahrát podkladová hudba. Spuštění je naplánováno na 14. února.

Článek

V minulých dnech ostravský orloj na průčelí přístavby loutkového divadla prodělal úspěšné zkoušky. Oficiálně bude nová atrakce uvedena do provozu v polovině února.

„Orloj chceme naplno spustit 14. února. Ještě předtím proběhne kolaudace a budou také odstraněny zábrany a ploty kolem budovy,“ informovala ředitelka Divadla loutek Ostrava Jarmila Hájková.

Orloj, který tvoří kromě hvězdné oblohy také troje otevírací dveře ukrývající pohádkové postavy, se bude spouštět nejenom před každým představením divadla, ale nejspíše i v některé pevně vymezené hodiny. Přesný harmonogram spouštění se zatím dolaďuje.

Zbývá jen nahrát hudbu

„V každém případě bychom chtěli, aby děti viděly orloj v chodu před každým představením. Poprvé by se tak měl spouštět už dopoledne před školní produkcí. Kromě toho plánujeme, že se bude orloj automaticky spouštět v pravidelné hodiny. Asi to ale nebude každou hodinu, protože zatím nevíme, zda by to nevadilo lidem, kteří v sousedství divadla bydlí a zda by to nerušilo představení. Nechceme také konkurovat zvonkohře, která se rozeznívá ve věži nedaleké Staré radnice,“ řekla Hájková.

Autorem šesti soch pro orloj je výtvarník Tomáš Volkmer, který vytvořil také sochy v průčelí původní budovy divadla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravský orloj už je zprovozněn, musí se do něj ale ještě nahrát podkladová hudba. Spuštění je naplánováno na 14. února.

V současné době zbývá už jen nahrát do orloje hudbu, která bude pohybující se pohádkové postavičky doprovázet. Autorem hudby je ostravský skladatel Vlastimil Ondruška. „Bude to jeho vlastní skladba, kterou vytvořil právě pro orloj. Už ji má prý hotovou, ale ještě jsem ji neslyšela. Má to být překvapení,“ řekla ředitelka.

Celá produkce orloje trvá dvě minuty a má dvě fáze. Nejprve se otevřou dvoje dveře po stranách, ve kterých se objeví král, královna, čert a anděl. Ve druhé fázi se pak otevírají prostřední dveře, kde se zjeví smrtka bojující s kašpárkem. „Je to reminiscence prapůvodního starého loutkového divadla, kde byl kašpárek ten hodný a vypečený a smrtka byla ta zlá, která ho pronásledovala,“ řekla Hájková.

Slavnostní otevření až v květnu

Zatímco orloj bude uveden do provozu už v únoru, slavnostní otevření nové přístavby spojené s prvním představením se chystá až na 20. května. „Může se zdát, že je to dlouhá doba, ale nejdříve musí proběhnout zkušební provoz. Musí se prověřit funkčnost technologií, které tam jsou, jako světlo, zvuk nebo vzduchotechnika. Musíme také vyřešit připojení na centrální pult požární ochrany a provedení hlukové zkoušky, vyžadované hygienou,“ doplnila Hájková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravský orloj už je zprovozněn, musí se do něj ale ještě nahrát podkladová hudba. Spuštění je naplánováno na 14. února.

Nová přístavba Divadla loutek Ostrava by měla v budoucnu sloužit především jako alternativní a komornější hrací prostor. Exteriér bude navíc přizpůsoben pro letní představení pod širým nebem. V budoucnu by tak divadlo mohlo nabízet větší počet pohádek - nyní uvede během sezóny zhruba 400 představení, především pro děti školního a předškolního věku. Divadlo ale hraje i pro dospělé, jedním z nejoblíbenějších titulů je například inscenace Denik Ostravka, která by se měla od května nově hrát právě v nově vybudovaných prostorách.

Záměr ozdobit novou přístavbu divadla netradičním orlojem vzešel z hlavy architekta Petra Hájka, který je spoluautorem původní podoby Divadla loutek. Budova z roku 1999 ve své době získala prestižní ocenění Dům roku, a proto je logické, že autor dostal na starost i návrh na její přístavbu. „Když nám pan architekt navrhnul, že by na budově mohl být orloj, tak jsme se tomu zpočátku smáli, ale postupně jsme usoudili, že je to geniální nápad,“ řekla již dříve ředitelka divadla. „Když má orloj Praha, tak ho v Ostravě budeme mít taky,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám