Hlavní obsah

Tatranský národní park byl založen před šedesáti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Tatranský národní park (TANAP) je nejstarším národním parkem na Slovensku a prvenství mu patřilo i v bývalém Československu. Vyhlášen byl před 60 lety, 18. prosince 1948, s platností od 1. ledna následujícího roku. Na území ČR je nejstarší Krkonošský národní park (KRNAP), založený v roce 1963.

Foto: Miroslav Šára, Právo

TANAP je nejstarší park na Slovensku.

Článek

TANAP je jedním z devíti slovenských národních parků. Rozkládá se na ploše 738 kilometrů čtverečních na území Žilinského a Prešovského kraje a dalších asi 300 kilometrů čtverečních tvoří ochranné pásmo.

:.V Tatrách najdete romantická plesa.foto: pro Novinky: Petr Jandík

Na severu sousedí s polským Tatranským národním parkem, jehož rozloha je přes 200 kilometrů čtverečních. Park je tvořen nejvyšší horskou skupinou karpatského oblouku a člení se na Východní Tatry, tvořené Vysokými a Belianskými Tatrami, a Západní Tatry, které se součástí TANAPu staly v roce 1987.

Nejznámější jsou Vysoké Tatry

Asi nejznámější částí TANAPu jsou Vysoké Tatry s nejvyšším tatranským vrcholem Gerlachovským štítem, který ční do výšky 2655 metrů nad mořem. Kromě "Gerlachu" se mohou pochlubit i řadou dalších skalních vrcholů, jako jsou například Kriváň, národní symbol Slováků, Rysy nebo Lomnický štít. Některé vrcholy jsou dostupné jen s horským vůdcem, pro milovníky "pohodovější" turistiky Tatry nabízejí také ledovcové doliny, morény nebo horská plesa.

:.Pohlednice Tichá DolinaAutor: Miroslav Šára

Chloubou Tater je výskyt několika endemických živočišných druhů. Tím nejznámějším je tatranský kamzík. Velkým "tahákem" je také možnost spatřit medvěda nebo rysa. Loni žilo podle ochranářů ve Vysokých Tatrách až 12 medvědů, šest až osm rysů a také jedna orlí rodina. Kamzíků žije na území TANAPu podle informací parku z letošního listopadu přes šest stovek.

Místo pro rekreaci

Kromě ochrany přírody slouží TANAP také k rekreaci, lázeňské léčbě, turistice a sportu. Lákadlem jsou Tatry především pro milovníky horolezectví, skialpinismu a vysokohorské turistiky, v zimě se navíc přidávají lyžaři.

V Tatrách se konalo několik závodů světového poháru v lyžování a v letech 1935 a 1970 hostilo Štrbské Pleso MS v klasickém lyžování. Neúspěšná byla slovenská kandidatura Poprad-Tatry na pořádání ZOH v roce 2006, přednost nakonec dostal Turín.

:. Ideální místo pro rekreaci.Foto: Právo/Miroslav Šára

Známou atrakcí a zároveň dobrým sportovním výkonem jsou také výstupy k horským chatám. Nejvýše položenou ubytovnou s celoročním provozem je legendární Téryho chata (Terinka), která se nachází ve výšce 2015 metrů nad mořem.

Čeští, polští a slovenští turisté jsou nejčastější oběti Tater

TANAP ročně navštíví na pět miliónů turistů, kteří mohou využít chodníky o délce 600 kilometrů. Nejčastějšími návštěvníky Vysokých Tater jsou kromě Slováků Češi a Poláci. Turistický ruch má ale i obrácenou stranu mince.

Čeští turisté a horolezci totiž patří spolu se Slováky a Poláky k nejčastějším obětem Tater. Letos ve Vysokých Tatrách zahynulo podle Horské záchranné služby (HZS) 12 osob, z toho dva Češi.

:.Porušování bezpečnostních pravidel se v Tatrách nevyplácí.foto: Právo/Miroslav Šára

V roce 1993 Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) vyhlásila TANAP biosférickou rezervací v rámci projektu Člověk a biosféra. Vzácnou oblast však v listopadu 2004 zasáhla pohroma, ze které se vzpamatovává dodnes.

Mohutná vichřice tehdy za sebou zanechala 2,5 až pět kilometrů široký a 50 kilometrů dlouhý pás vyvrácených stromů a poškozených silnic, tratí, vedení i domů a jen v TANAPu smršť zničila asi čtvrtinu z celkové rozlohy lesů. Katastrofální následky vichřice, která si vyžádala dva lidské životy, umocnil ještě rozsáhlý požár, který vypukl ve Vysokých Tatrách v polovině následujícího roku.

:.Pohlednice vodopád SkokAutor: Miroslav Šára

Reklama

Související témata:

Související články

Teplo budí v Tatrách medvědy

Teplejší zima probudila na Slovensku asi třetinu medvědů, kteří se potulují po horách, a protože jsou nevyspalí, mohou být agresivní. Lesníci například...

Výběr článků

Načítám