Hlavní obsah

Zkrášlená zahrádka

Novinky, Kristína Chaloupková, Naďa Ghani, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste se rozhodli pořídit si dům se zahradou, stane se právě zahrada vaší první vizitkou. Každá návštěva, ale i každý, kdo jde kolem, byť jen se psem na procházku, krásnou a upravenou zahradu jistě ocení.

Článek

V dnešní hektické době na „zahradničení“ bohužel nezbývá mnoho času. Proto se stalo poměrně běžnou záležitostí využít odborných služeb realizační firmy.

Před návštěvou zahradního architekta je dobré vytvořit si o své zahradě alespoň základní představu – jestli dáváte přednost jednodušší jehličnanové zahradě nebo třeba rozkvetlé zahradě s volně rostoucími keři.

Mezi moderní trendy na zahradách patří vodní plochy.

Asi nejdůležitější je zvolit si samotný styl zahrady. Ten záleží především na osobním vkusu, důležitý je ale také účel, ke kterému chcete zahradu používat (reprezentativní, odpočinková, společenská atd.).

Fešné styly

Mezi populární zahradní styly patří především styl formální. Ten se vyznačuje zejména tvarovanými stálezelenými rostlinami a geometrickým tvarem záhonů. Stále oblíbený je i orientální styl zahrady, který se hodí hlavně na menší plochy.

U tohoto stylu se používají v první řadě kameny – světlé kačírky, valouny, lomové kameny různých velikostí. Tvarově je tento styl nejrozmanitější, rostliny do orientální zahrady jsou spíše zakrslé, často okrasné barvou olistění (např. japonské javory) a tvarem (tvarované jehličnany, převislé kultivary apod.). Dalším stylem, na který bychom neměli zapomenout, je styl venkovský.

Ten je charakteristický na první pohled neuspořádaností, záhony nemají přesné a navazující tvary. Používají se zde suché zídky porostlé skalničkami a oblíbenými květinami našich babiček (hortenzie, kopretiny apod.). Nejoblíbenější je ale styl moderní, kombinující nově vyšlechtěné kultivary rostlin s rostlinami méně náročnými na údržbu. Jeho záhony se vyznačují oblými tvary.

Aby nebylo pozdě...

Poté, co se rozhodnete nechat si zahradu zrealizovat odbornou firmou, měli byste v co největším předstihu kontaktovat zahradního architekta. Není výjimkou, že na pozemku jsou pouze základy budoucího domu a zahradní architekt už řeší umístění terasy, bazénu, zahradního domku, tvar dlažeb apod. Může též poradit se stavební přípravou na závlahový systém – s umístěním prostupů pod dlažbami, s potřebnou velikostí jímky na dešťovou vodu apod.

Nejlepším ročním obdobím pro zhotovení návrhu zahrady je zima, kdy je dostatek času na rozmyšlení, a také v dohledu jaro a s ním brzká realizace plánů. Zákazníci se často ozývají ve chvíli, kdy na jaře vyjdou na zahradu a všimnou si, že jim na ní „cosi“ schází. To ale již bývá na jarní realizaci pozdě. Samotná příprava projektu většinou trvá měsíc a většina firem má již na celou první polovinu sezony dohodnuté zakázky ze zimního období.

Pokud se rozhodnete začít s realizací sami, což se doporučuje pouze u zahrad menších rozměrů, je dobré držet se alespoň některých pravidel. Pro vlastní návrh zahrady můžete použít hobby verzi sadovnického programu, která je ke stažení na webových stránkách: www.zas-me.cz/projekce/ či další programy. V nich si můžete zvolit tvary záhonů a ze seznamu rostlin vybrat takové, které odpovídají rozměrům vašeho pozemku a vzhledově se k sobě hodí.

Trávník a rostliny potřebují specifický substrát. Jeho doporučená vrstva je 10-20 cm.

Pozor na škůdce!

Nejdůležitější a často opomíjenou položkou na zahradě je kvalitní podklad. To znamená, že trávník a rostliny potřebují specifický substrát. Doporučená vrstva dobrého podkladu pod trávník je 10–20cm, u rostlin záleží na jejich budoucí velikosti a celkové náročnosti.

Rovněž u rostlinného materiálu je nejdůležitějším kritériem kvalita. Je třeba, aby rostliny nebyly napadeny škůdci či netrpěly chorobami, balové rostliny pak nesmí být zaschlé. Doporučuje se proto nakupovat rostlinný materiál pouze v odborných zahradnictvích a školkách.

Při samotné realizaci dbejte na přesné vytyčení záhonů, nepřesný tvar je poznat na první pohled a všimne si jej i laik. Na vytyčení záhonů použijte starou zahradní hadici, díky její ohebnosti se vám tvar záhonů podaří vytvořit přesněji než při použití kolíků a provázku.

Nezapomeňte na mulčování

Při výsadbě rostlin myslete na jejich budoucí velikost a nechte jim na záhonu dostatek místa. Je škoda, když se z původně hezké zahrady za pár let stane neproniknutelná buš a je nutné některé rostliny odstraňovat.

Na závěr je důležité záhony řádně zamulčovat. Ideální vrstva mulče je 6–8 cm. Hlavní funkcí mulčovací kůry je udržovat vlhkost. Rostliny není tím pádem nutné tak často zalévat. Další výhodu znamená menší prorůstání plevelů a v neposlední řadě je tu i funkce dekorativní.

Při zakládání trávníku, ať setého nebo trávníkového koberce, je důležité připravenou plochu si řádně srovnat a po vysetí, respektive pokládce, plochu dobře zaválet válcem. Pozor – i menší nerovnosti jsou na trávníku vidět a jeho používání je pak nepohodlné!

Zahradní trendy

Mezi moderní a stále oblíbenější trendy na zahradách patří vodní prvky ve všech možných variacích, ať už je to malé okrasné jezírko s vodopádem či potůčkem nebo větší koupací jezírko, které je čistotou vody srovnatelné s bazénem a z estetického hlediska do zahrady krásně zapadne.

Dalším stále více populárním prvkem jsou závlahové systémy, které vás zbaví dlouhých hodin strávených na zahradě s hadicí a obav z toho, co se se zahradou stane v době vaší dovolené. Díky přesnému nastavení a např. i dešťovému čidlu závlahový systém spíše vodou šetří, respektive dodává trávníku a rostlinám přesně tolik vody, kolik potřebují.

Posledním trendem, stále oblíbenějším hlavně u rodin s malými dětmi, jsou trávníkové koberce. Na rozdíl od setého trávníku, který vychází cca měsíc a i pak je velmi řidký, můžete trávníkový koberec používat od prvního dne po položení a jeho estetický dojem kvalita a je stoprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám