Hlavní obsah

Zimní výzdoba, která roste na zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspiraci a úžasný materiál k výzdobě vánočně vyladěného stolu či terasy najdeme v naší zahradě. Právě v této době totiž nabízí štědrou nadílku suchých plodů, lesklých bobulí, sametových lusků, větviček… Ale jen za předpokladu, že v ní rostou ty správné rostliny. Které pěstovat a proč? Poradíme vám!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mezi větvičkami zimostrázu dokonale vynikají mini jablíčka napíchnutá na kousek drátku. Tradiční kombinaci zelené s červenou svátečně dokresluje zlatá patina nádoby.

Článek

Zimostráz (Buxus sempervirens) má stále zelené větvičky

Větvičky tohoto keře, lidově zvaného krušpánek, si svou smaragdově zelenou barvu udržují po celý rok a dlouho zdobí i aranže, ve kterých nejčastěji tvoří podklad pro ostatní příkrasy. Řez mu neškodí, větvičky však nikdy neodřezáváme pouze z jedné strany, aby keř zůstal pěkný. Kromě plně zeleného zimostrázu obecného existují variety s krémově panašovanými lístky, které pěstujeme raději v zastínění, na slunci trpí popáleninami.

Skalník (Cotoneaster) nabízí barevné malvičky

Cenově výhodné, mnohostranně využitelné a pro volně žijící živočichy hodnotné skalníky dělíme na opadavé a stálezelené, přičemž je jedno, jaký z nich k aranžování použijeme. Oba typy přinášejí štědrou nadílku stejně trvanlivých plodů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skalníky jsou vděčnými dárci materiálu, plodí bohatě každý rok. Větvičky ve tvaru rybí kosti „naservírované“ na dekoračním talíři se k Vánocům bezvadně hodí.

Nejčastěji mají červenou barvu, která se k vánočním dekoracím báječně hodí. Pozor, při odebírání materiálu skalník neoholíme! Sice znovu obroste, ale pak by nemusel několik let vykvést.

Borovice (Pinus) s krásnými šiškami

V čase předvánočního očekávání nesmějí přírodou precizně tvarované borové šišky chybět. Hodí se k zavěšení na vánoční stromek, k dekoraci stolu i do mísy mezi ořechy a jablka. Když je nenajdeme na zahradě, přineseme si je z lesa či parku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šišky ve slušivém kabátku vytvoříme snadno. Vrcholky dřevnatých šupin přetřeme bílou barvou a mezi ně vsuneme kuličky pámelníku, skalníku a zimostrázu.

Velké piniové nebo obří, klidně i víc jak 30 cm dlouhé šišky borovice Lambertovy (Pinus lambertiana) pořídíme u květináře či v zahradnictví. Důležité je šišky dobře usušit, aby se otevřely a neplesnivěly.

Mahónie (Mahonia aquifolia) a její tvarované listy

Tomuto druhu se říká cesmínolistá, protože má listy stejně dekorativní jako cesmína. Také jsou tuhé, hladké a lesklé a při okrajích osténkaté. Kvůli jejich výraznému vzhledu je ani nemusíme nijak složitě aranžovat, ve váze okouzlí i samostatná větvička.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Větévka s tajuplně zelenými, výrazně tvarovanými listy z keře mahónie zaujme ve váze bez dalších příkras.

Temně zelené, po přejití mrazem často bronzové listy neopadávají a zůstávají dlouho pevné i bez vody. Zajímavě vypadají přestříkané stříbrnou či zlatou barvou ve spreji, která jim dodá sváteční třpyt.

Zlatice (Forsythia) a její duté výhony

Zdá se, že stará dobrá zlatice nevyjde nikdy z módy. Od léta do podzimu se sice kromě zeleného listoví ničím zvláštním chlubit nemůže, zato jaro si bez záplavy žlutých květů dokáže představit jen málokdo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Staré duté výhony zlatice použijeme k výrobě prosté vánoční dekorace ve švédském stylu. Stačí je nastříhat a navléknout na tlustý drát upevněný v kulatině.

Aby bohatě kvetla a byla zdravá, musíme vždy ty nejstarší výhony po odkvětu seříznout k zemi. Pár výhonů však můžeme odstranit až teď a vyrobit z nich třeba vánoční stromečky ve švédském stylu. Staré výhony jsou totiž duté a dají se snadno navléknout na drát.

Břečťan (Hedera helix) a jeho zelené výhony

Tato popínavka je vítána všude tam, kde chceme celoroční zeleň. Na zahradě vydrží celá desetiletí. Svislého podkladu se přidržuje kořínky, v zemi zakořeňuje hlouběji. Hodí se k pokryvu půdy, k ozelenění plotů a zdí nebo nezvykle k vytvoření záhonových bordur.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Břečťanový věneček vypadá půvabně z celých výhonů, ale i z jednotlivých listů navlečených na drátek vytvarovaný do kruhu.

Starší rostliny v zimě přinášejí plodenství kuliček, která v přírodních dekoracích využijeme stejně dobře jako dlouhé olistěné výhony. Pěkně vykrajované jsou jen listy nekvetoucích výhonů.

Okrasná jabloň (Malus) má roztomilé plody

Okrasná jabloň na zahradě se nám vyplatí hned z několika důvodů. Na jaře překrásně kvete a poskytuje potravu včelám, v létě dělá zelenou kulisu pestřejším rostlinám a na podzim přináší zlaté listí a spoustu rozkošných jablíček ve žluté, oranžové či červené barvě, která na stromě i v aranžích dlouho vydrží.

Co dál pěstovat

Bělotrn (Echinops) pro hlávky semen

Cesmínu (Ilex) pro větvičky se zářivými plody

Hortenzii (Hydrangea) pro suchá květenství

Jalovec (Juniperus) pro trvanlivé větve

Krásnoplodku (Callicarpa bodinieri) pro leskle fialové plody

Lísku (Corylus avellana) Contorta pro kroucené výhony

Měsíčnici roční (Lunaria annua) pro stříbrné šešulky

Vistárii (Wisteria) pro sametové lusky 

Občas se ale může stát, že stejně jako obyčejná jabloň i ta okrasná si občas dopřeje odpočinek a urodí jen málo plodů, nebo dokonce žádné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám