Hlavní obsah

Základ zdravé a krásné zahrady? Kvalitní půdní prostředí

Novinky, Dana Novotná

Když se řekne krásná zahrada, představíte si hustý trávník, pěkné a zdravé květiny, keře, stromy i záhony. Do krásy ale nevyrostou samy od sebe, a to ani ty, které pěstujete doma. Základem rostlin je kvalitní půda, odkud čerpají vše, co je pro ně nezbytné.

Foto: Rašelina Soběslav, .

Zdravé půdní prostředí dělá divy. Přírodní černá rašelina zajišťuje rostlinám lepší růst i zdravý kořenový systém.

Článek

Proto vybírejte kvalitní zahradnický substrát, mulčovací kůru i zeminu pro muškáty a pokojové rostliny. Ideální je čistá směs černé rašeliny, hnojiva, křemičitého písku a vápence, nejlépe z jihočeských rašelinišť. Přírodní černá rašelina je produkt bez přísad, který obohacuje půdu o organické látky a udržuje její vzdušnost a kyprost. Tím zajišťuje rostlinám lepší růst i bohatší a zdravější kořenový systém. Navíc podporuje dlouhodobější kvetení.

Chrání půdu, šetří peníze

Záhony s květinami, keře, stromy i živé ploty se neobejdou bez mulčovací kůry. Omezuje vypařování vláhy, zabraňuje promrzání i přehřívání půdy a prorůstání plevele – na jaře nebudete ztrácet tolik času pletím a omezíte i spotřebu vody na zalévání, čímž šetříte peněženku.

„Mulčovací kůra napomáhá i mírnému okyselení půdy, což má dobrý vliv především na kyselomilné rostliny – oblíbené vřesy, azalky, rododendrony i na velkou část okrasných jehličnanů a listnatých keřů. Kromě toho v zahradě i pěkně vypadá,“ říká Jan Elšík, odborník na zahradní substráty.

Nejen zahrada potřebuje kvalitní půdu

Pozornost a péči vyžadují i pokojové a balkonové rostliny. Bez nich se pěkný interiér bytu či domu neobejde. I ony potřebují kvalitní zeminu, která dobře poutá vodu, čímž vytváří vhodné podmínky pro kořeny. Pro přesazování kvetoucích, ale i stále zelených rostlin v interiéru, použijte univerzální zeminu s potřebnými živinami a prvky, které podporují zdravý růst.

Rostliny ve vaší zahradě a v interiéru jsou krásný unikátní živý systém. Podporujte ho kvalitním půdním prostředím plným živin, odvděčí se vám pěknými zdravými rostlinami.

Reklama

Související články

Když bazén, tak v zimě. Ušetříte majlant

Letošní zima není nic moc. O to víc se už mnozí těší na léto. A k němu samozřejmě patří koupání. Pokud uvažujete o vlastním bazénu, pak je nejvyšší čas začít...

Připravte se na jarní prořez stromů

Příroda je v zimním spánku a zahrady i ovocné sady zejí prázdnotou. Právě únor a březen jsou však nejvhodnějšími měsíci pro jarní řez ovocných stromů, kterému...

Výběr článků

Načítám