Hlavní obsah

Zahrady umírají žízní. Jak je zachránit?

Novinky, Dana Novotná

Tropická vedra sužují nejen lidi a zvířata, ale silně trpí také trávníky i ostatní zahradní rostliny. Co s tím?

Foto: Hozelock, .

Článek

Během tropických dní doporučují odborníci zalévat pěstěné trávníky ve dvou denních dávkách. Krátká večerní zálivka by měla přijít hned po západu slunce. Trávník se po ní vzpruží a zároveň se nad ním osvěží vzduch. Druhou, silnější dávku vody, by měl dostat během v noci, kdy je chladněji a voda se méně odpařuje. Lépe se tak dostane až ke kořenům a rostliny ji podstatně ochotněji přijímají.

Ve velmi horkém a déle trvajícím období je možné pokropit trávník i dopoledne, ale nejpozději do desáté hodiny. Pak už by zálivka neměla skoro žádný smysl.

Správně zalitý trávník by měl mít provlhčenou půdu do hloubky asi 80 až 115 mm, tedy do hloubky, kam dosahují travní křeny. Pokud jde o doporučenou denní dávku, tak ta dosahuje asi 6 - 8 litrů na metr čtvereční.

Pro správné a efektivní zavlažování bychom měli dodržovat několik jednoduchých zásad.

Předně by půda neměla zůstávat delší čas příliš vlhká nebo naopak příliš suchá. Zavlažujte stejnoměrně, aby se nevytvářely kaluže. Intenzita závlahy by měla být nižší než je vsakovací schopnost půdy. Raději využíváme dešťovou vodu, která je zadarmo, než tu z vodovodního řadu.

Běhat s konvemi je pochopitelně fyzicky hodně namáhavé a ve vedrech dvojnásob vysilující. A tak musí ke slovu přijít hadice nebo ještě lépe chytrý zavlažovací systém.

„Co se týče hadic, doporučuji volit ty, které jsou vyrobeny z kvalitního materiálu, které mají nízkou hmotnost, jsou pružné a nelámou se,“ radí odborník na zavlažovací techniku Aleš Mostecký. Pro zalévání bez námahy jsou vhodné kompaktní hadicové vozíky, které jsou k dostání už s hadicí i postřikovací tryskou.

Zajímavým tipem pro hodně zaměstnané majitele zahrad jsou podle Aleše Mosteckého samozavlažovací systémy. Novinkou je například samozavlažovací systém 2v1. Jde o jednoduchý, ale účinný způsob zavlažování, kdy nepřijde nazmar ani kapka vody.

„Systém je tvořen speciálním plastovým obrubníkem, upraveným tak, aby jím mohla protékat voda. Dále je opatřen rozvodovou hadičkou a postřikovačem. Díky tomu zásobuje rostliny vodou velice úsporně, kapky totiž dopadají přesně tam, kam potřebujete. A obrubník navíc hezky odděluje jednotlivé části zahrady,“ vysvětluje Mostecký.

Reklama

Související články

Sekati robotem

Nová životní filozofie. Objevování nového prostoru, nových možností. Jiné plynutí času, jiné vnímání světa. Procítění svobody… A o čemže je vlastně řeč? Přece...

Přerůstá vám tráva přes hlavu?

Situace se opakuje. Česko zaplavila travní lavina. Stejně jako loni se tak děje vlivem mimořádně teplého počasí a častých srážek. Jak se ale s bujením trávy...

Královská moc pro každou zahradu

Když lev projde po stepi, je to magická chvíle. Síla, vznešenost a jakási samozřejmá, až netečná dravost. To vše je přítomno v každém přimhouření oka nebo...

Výběr článků

Načítám