Hlavní obsah

Zahrada, kde vše krásné je také užitečné

Novinky, Lucie Peukertová

V přírodní a permakulturní zahradě je vše krásné a zároveň i užitečné. Každá rostlina plní svou funkci: strom a jiné dřeviny dávají zdravou sklizeň, bylinky využijete v kuchyni a zároveň odhánějí půdní škůdce a například rozkvetlý záhon trvalek nejen dobře vypadá, ale také je to pastva pro včely.

Foto: Lucie Peukertová, .

Některé druhy rostlin jsou opravdovým lákadlem pro hmyz.

Článek

Odstranit některé choroby a škůdce dokážete pomocí správně vybraných rostlin, ale v zahradě dejte šanci i některým živočichům. Mnoho takových naleznete ve skupině hmyzu, ale nezapomínejte ani na ptactvo či drobné savce.

 Když rostliny pomáhají

U každé rostliny, často včetně těch jedovatých, lze nalézt nějakou vlastnost, která se dá využít ve prospěch zahrady. Dříve se s těmito utajenými vlastnostmi pracovalo mnohem lépe než dnes. Přitom pomocí vhodně vybraných druhů je možné vytvořit samostatně fungující společenstvo, ze kterého nejen sklidíte zdravou úrodu, ale také samo dokáže regulovat některé choroby a škůdce. Rostliny do půdy navíc svým rozkladem dodávají důležitou organickou hmotu, kypří ji svými kořeny, a některé rostliny do ní dokonce dokážou dodávat pomocí hlízkových bakterií dusík. Na škodu je také až zbytečně velká opatrnost při výsadbě jedovatých květin, od nichž se snažíte držet dále především děti.

Foto: Lucie Peukertová, .

Lichořeřišnice

Nezapomínejte na to, že právě tato skupina rostlin mnohdy produkuje svými kořeny výměšky, které půdu doslova léčí, zlepšují její vlastnosti a redukují půdní choroby a škůdce. To platí například pro náprstníky (Digitalis) či oměj šalamounek (Aconitum plicatum). Poměrně diskutovanou skupinou jsou druhy, jež dokážou pomocí bakterií na kořenových hlízkách fixovat dusík, který přeměňují na sloučeniny přijatelné pro rostliny.

V jejich okolí se dobře daří zejména druhům náročným na dusík, což jsou především rostliny z čeledi bobovitých (Fabaceae), do kterých se řadí například trnovník akát (Robinia pseudoacacia), jetel (Trifolium), lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus) nebo třeba hrachor (Lathyrus). Pokud chcete ve svých výsadbách redukovat choroby a škůdce přirozenou cestou, tedy bez postřiků a syntetických látek, zkuste mezi zeleninu vysadit například měsíček lékařský (Calendula officinalis), funguje proti půdním háďátkům. Česnek odpuzuje hlodavce, jednoletá lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) likviduje mšice a sluncovka kalifornská (Escholtzia californica) vysetá mezi brambory odpuzuje mandelinku.

Foto: Lucie Peukertová, .

Oměj šalamounek

Nejen pro včelaře

Samostatnou kapitolou jsou medonosné rostliny, které se perfektně uplatní v každé přírodní zahradě. Lákají nejen včely, ale i další opylovače. Jejich květy si určitě najdou různé druhy motýlů, užiteční čmeláci a pestřenky. Mezi medonosné druhy se řadí například zavinutka podvojná (Monarda didyma), agastache (Agastache), dobromysl obecný (Origanum vulgare), meduňka lékařská (Melissa officinalis), z dřevin pak komule Davidova (Buddleia davidii), dřín obecný (Cornus mas), meruzalka krvavá (Ribes sanguineum), růže šípková (Rosa canina) a mnoho dalších druhů. Pokud na svou zahradu chcete nalákat hlavně včely, zaměřte se na rostliny bohaté na nektar a pyl, motýly zase přilákají velké květy s dostatkem nektaru.

Foto: Lucie Peukertová, .

Indický běžec

Hmyz není na obtíž

Přírodní zahrada je založená na vzájemném soužití rostlin a zvířat, protože spolu dokážou za daných podmínek existovat v rovnováze. Přitom živočichy nemusí zastupovat pouze hmyz. Trápili vás v posledních letech slimáci, kteří během několika dnů dokážou spást velkou část úrody? I oni mají své přirozené nepřátele. Patří mezi ně ropuchy, ježci, různé druhy kachen a už poměrně známí indičtí běžci. Ale pozor, ti mohou konzumovat pouze menší slimáky, větší nepozřou. S některými druhy škodlivého hmyzu si poradí také ještěrky, žáby a hmyzožraví ptáci. Pokud chcete do své zahrady tyto pomocníky nalákat, nechte jim některý z divokých koutů zahrady, o který se nebudete příliš pečlivě starat. Dobře také poslouží hromada suchého listí, kamenů, suchá zídka, přírodní jezírko nebo hmyzí hotel umístěný například do rozkvetlého trvalkového záhonu.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu....

Stroj, bez něhož by to nešlo

Přichází večer. Vypínáte motor. Sesedáte. Během okamžiku vám hlavou proběhne uplynulý den: nejdříve bylo třeba postarat se o trávník – sekání, provzdušňování,...

Výběr článků

Načítám